– Det var rena turen att vi inte behövde blod den natten. Läget var katastrofalt under ett antal timmar. Det enda blod vi hade haft då var de påsar av blodgruppen 0 minus som vi har i en annan kyl och som bara får användas i en akut nödsituation, säger Ann-Britt Hirvonen, biomedicinsk analytiker och sektionsledare vid blodcentralen i Gällivare.
Det var den 23 juli som personalen kom till jobbet och upptäckte att kylen gått sönder. I kylen, som ska hålla en temperatur mellan + 4-6 grader, var det + 21 grader.
Samtliga 66 påsar med blod var förstörda och fick kasseras.
När man letade efter var det brustit hamnade man raskt på larmbolaget. Larmet hade nämligen utlöst när kylen gick sönder, men på larmbolaget var ljudet avstängt.
– De sov helt enkelt i godan ro. Tydligen var det så att personen som jobbat innan hade tagit bort ljudet, vilket man inte får göra, och trott att det automatiskt skulle återställa sig, säger Ann-Britt Hirvonen.
Fadäsen skapade blodbrist, och en hel del problem och extrajobb på blodcentralen.
– Vi fick börja ringa runt efter blod för att säkra situationen. Eftersom det var sommar hade vi lite personal. Och många blodgivare var på semester, vilket innebar att de var svåra att få tag på, säger Ann-Britt Hirvonen.
En påse blod är värderad till 867 kronor om landstinget skulle sälja den, vilket sällan händer. I blodets värde räknas arbetsinsats, materialanvändning och andra faktorer in. Det innebär att blodet var värt cirka 57 000 kronor.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har utrett händelsen och kommit fram till att nödvändiga åtgärder vidtagits.