Barn kränktes i skolan – föräldrarna fick inget veta

Den 9 november utsätts ett familjehemsplacerat barn för en allvarlig kränkning på skolgården i kommunen där hon placerats. Först en dryg månad senare får föräldrarna veta det – av en ren slump. "Samma vecka som det hände sade socialsekreteraren att allt var bra med min dotter", säger mamman.

Det var under en rast som flickan utsattes för kränkande behandling av två jämnåriga barn. Bilden har inget samband med texten.

Det var under en rast som flickan utsattes för kränkande behandling av två jämnåriga barn. Bilden har inget samband med texten.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Gällivare2022-03-26 06:00

Flickan är placerad i ett familjehem i Västerbotten. Hon har inte haft någon kontakt med sina föräldrar sedan i juni förra året. Familjehemsföräldrarna och konsulenten hävdar att barnet, som går i förskoleklass, inte vill. Den information som föräldrarna har om dottern får de via journalanteckningar som de begär ut från socialtjänsten. 

Den 9 november förra året är flickan ute på rast i skolan. På en något undanskymd plats blir hon angripen av två jämnåriga barn, som drar ned hennes byxor bakifrån. 

Det är när mamman går igenom journalanteckningar från socialtjänsten i Gällivare som hon ser en notering om det som inträffat. Upptäckten gör hon den 14 december. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, skriver i sina riktlinjer gällande barn som är omhändertagna enligt LVU: 

"Du är fortfarande vårdnadshavare för ditt barn. Det innebär att du till exempel har rätt att få information om hur det går för ditt barn".

Men skolan meddelar bara familjehemmet, som i sin tur meddelar socialtjänsten i Gällivare. Föräldrarna kontaktar sin socialsekreterare och kräver ett möte med skolan. Det hålls digitalt den 16 december och då deltar två rektorer, två socialsekreterare och konsulenten från familjehemsföretaget. 

Rektorerna säger till föräldrarna att de har begränsat utrymmet på skolgården och har extra tillsyn över flickan efter händelsen. Socialsekreterarna medger inte att de gjort ett misstag som låtit bli att informera föräldrarna. Tvärtom påpekar de under mötet att föräldrarna ju får löpande information och att syftet med mötet är att de ska få veta vad som skett.

– Det här hände flera veckor innan vi som vårdnadshavare fick veta något. Jag accepterar inte att det går till på det här sättet. Det är så hemskt, det som hände min flicka, säger mamman. 

Hon vill veta hur flickan framöver ska kunna känna sig trygg i skolan och skyddas från de barn som utsatte henne. Hon kräver att barnet ska få kontakt med skolpsykolog för att bearbeta det hon har blivit utsatt för. 

– Det som hände är en riktig katastrof, säger mamman. 

Rektorn meddelar att det från och med händelsen finns en extra rastvärd som har uppsikt över flickan. 

– Vi haft möten med skolan och familjehemmet om det som hände i skolan och gjort en planering kring barnet. Och vi har ordnat det här mötet för att ni ska få veta vad som hänt och direkt kunna ställa frågor. Därför har det tagit tid, säger den ena socialsekreteraren till föräldrarna under mötet.

Mamman vill veta varför de inte fick information samma dag som det hände. 

– Jag förstår att socialtjänsten har makten över barnen och över oss. Men det ändå, vi har rätt att veta vad händer med vårt barn! 

Norr Media har ställt frågan till enhetschefen vid socialtjänsten i Gällivare gällande vilka rutiner som finns för att informera föräldrar till placerade barn. Enhetschefen hänvisar till socialchef Annette Viksten Åhl och socialnämndens ordförande Johannes Sundelin.

De anser att frågorna är "individinriktade". I ett generellt svar skriver de: "I vårt uppdrag ingår att ha regelbunden kontakt med barnens föräldrar då barnen är placerade, denna kontakt kan se olika ut beroende på situation. Men vi har alltid barnets behov i centrum när vi bedömer olika situationer."

Föräldrarna har begärt att flickan ska få samtal med psykolog, men skolan hänvisar till långa väntetider.
Föräldrarna har begärt att flickan ska få samtal med psykolog, men skolan hänvisar till långa väntetider.
Rätt till information

Föräldrar till placerade barn är fortfarande vårdnadshavare och har rätt att få del av information om hur barnet har det och läsa alla anteckningar som skrivs. Om föräldern anser att något är fel har de rätt att säga det och få sin uppfattning antecknad. 

Föräldrar kan vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om det finns synpunkter på LVU-vården. IVO är tillsynsmyndighet för socialtjänsten, men kan däremot inte ändra ett beslut som är fattat av socialnämnd eller domstol. 

Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!