Olaglig soptipp i Gällivare

En olaglig soptipp har skapats efter vägen till gamla skjutbanan. I skogen ligger gamla kylskåp, tv-apparater, trasiga möbler, sopsäckar med slaktavfall och sopsäckar med okänt innehåll.
– Det är bedrövligt och området gränsar till kommunens vattentäkt för dricksvatten, säger Tord Jonzon.

Foto:

GÄLLIVARE2013-10-09 21:53

Vid vägen till gamla skjutbanan, två kilometer utanför Gällivare, har folk dumpat stora mängder skräp. Där ligger gamla kylskåp, en spis, en tv, trasiga möbler och mängder av svarta sopsäckar med okänt innehåll. Det ser eländigt ut med avskrädeshögarna på ömse sidor om vägen. Ytterligare en bit bort ligger svarta sopsäckar med slaktavfall.

– Jag brukar ofta gå ut med hunden efter denna väg, som varit en fantastiskt naturskön plats. Men tyvärr har man börjat använda den som soptipp. Till saken hör att det gränsar till Gällivare kommuns vattentäkt för dricksvatten. Jag har kontaktat miljökontoret i Gällivare i sommar, men ingenting tycks hända, säger Tord Jonzon.

Kavahedens avfallsanläggning ligger i närheten av skogsområdet och det hade naturligtvis varit en bättre plats för avskrädeshögarna.

Söka de skyldiga

Antero Ijäs, Gällivare kommuns förvaltningschef för miljö och byggförvaltningen, säger att problemen ska åtgärdas.

– Det låter absolut inte bra. Vi ska vidta åtgärder direkt så vi kan lösa problemen. Marken måste rensas. Det är hemskt att man inte tänker på vad man ställer till med. Vi ska se om vi hittar adressetiketter så vi kan hitta de skyldiga.

– Nästa år ska vi göra en riktig drive och ta krafttag mot nedskräpningen. Projektet startar våren 2015. Vi vill ha en ren och snygg kommun och många platser ska åtgärdas. Det gäller fastighetsägare av alla kategorier, privatpersoner och företag. Vi ska ta fram en skrotbilspolicy, för det är också ett bekymmer som vi ska hantera. I fortsättningen blir det en skarpare hantering med förelägganden, säger Antero Ijäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om