Nytt tufft år för Bilprovningen i Gällivare

Förra året var tufft för Bilprovningen i Gällivare. Och det verkar inte bli lättare i år. Tre av fem anställda har slutat det senaste året och det finns ingen i den ordinarie personalen som får besikta tunga fordon.

Tre av fem tekniker på Bilprovningen i Gällivare har slutat senaste året.

Tre av fem tekniker på Bilprovningen i Gällivare har slutat senaste året.

Foto: Mattias Friberg

Gällivare2022-02-05 14:45

Vi berättade i höstas om hur många i Malmfälten hade problem med att besikta sina fordon. Stationerna i Kiruna (Opus) och Gällivare hade väldigt ont om tider.

Det verkar inte bli bättre i Gällivare i år. 

Bengt Lindblom är fackförbundet Unionens klubbordförande för Bilprovningen i den norra regionen och han berättar att stationen i Gällivare har problem med rekryteringen.

– Det är en liten arbetsplats. Om man ser ett år tillbaka är det tre av fem som har slutat, säger Bengt Lindblom.

Stationen har anställt en ny tekniker. Men de tre ordinarie har inte kompetens till att besikta alla fordon.

– De har ingen på plats nu som har behörighet att besikta tunga fordon. Nu får de låna in hela tiden. Gällivare ligger inte så centralt. Det är långt för oss att låna ut.

Enligt Lindblom finns det två anledningar till att tre av fem anställda har slutat under det senaste året.

– De som har slutat, som jag har pratat med, säger att det är lönen och arbetstiden som har gjort att de slutar. Gällivare är en sån ort med högre marknadslöneläge än vad det är i inlandet i glesbygden. Vi har försökt att påtala för arbetsgivaren att vi måste anpassa lönerna efter att annat marknadslöneläge. De har inte varit intresserade av det.

Och utbudet av tekniska jobb med hög lön är större här än i övriga Sverige.

– Det är en sån station där vi har tungbehöriga med körkort och de är attraktiva i sån verksamhet som gruvorna har. Att komma direkt in med ett lastbilskört och kanske tjäna 10 000 mer i månaden. 

När det gäller arbetstiderna gjordes det en förändring i februari förra året. Det gjordes för att kunderna hellre besiktar i slutet av månaden och för att vissa månader (särskilt under våren) är det fler fordon att besikta. 

– Man har flyttat arbetstiden från mitten av månaden till slutet av månaden. Sen har man flyttat mellan månaderna också. Så att man kanske jobbar mindre under två månader och mer en annan månad, säger Lindblom och fortsätter:

– Det här har gjort att det blir, vad vi uppfattar från medlemmarna, ganska jobbiga perioder när man jobbar långa dagar och helger.

Bengt Lindblom tror att det blir en ny tuff vår för stationen i Gällivare.

– De försöker nog på alla sätt och vis att få dit ny personal. Men som sagt: Det är inte lätt att anställa i Gällivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!