Nytt parti i Gällivare

Det nya partiet i Gällivare "Malmfältens Väl" vill samla medborgare utan partipolitisk anknytning och driva frågor om samhällsomvandling, skola, vård och omsorg.– Många har ledsnat på den etablerade politiken och vill vara med och påverka, säger Gun Isaxon.

Nytt parti i  Gällivare: Malmfältens Väl med Fredric Olofsson, Gun Isaxon och Bror Wennström. "Vi ställer upp i kommunvalet 2014 och vill möjliggöra för kommunemedborgare utan partipolitisk anknytning att delta aktivt i det kommunalpolitiska arbetet".

Nytt parti i Gällivare: Malmfältens Väl med Fredric Olofsson, Gun Isaxon och Bror Wennström. "Vi ställer upp i kommunvalet 2014 och vill möjliggöra för kommunemedborgare utan partipolitisk anknytning att delta aktivt i det kommunalpolitiska arbetet".

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2013-11-16 17:20

GÄLLIVARE

"Malmfältens Väl" presenterade sitt nya parti vid en presskonferens på torsdag. Vid nästa val upphör SKP (Sveriges kommunistiska parti) i Gällivare och intresseföreningen "Malmfältens Väl" tar över.

– I Malmfältens Väl finns ingen partipolitisk ideologi och vi är beredda att samarbeta med alla, säger Bror Wennström.

Partiprogrammet ska formuleras tillsammans med folket i möten som startar inom kort. Huvudfrågorna är samhällsomvandling, skola, vård och omsorg.

"Nyckel mot nyckel"

– Vi är inget missnöjesparti, vi är ett realistiskt parti. Samverkansavtalet mellan LKAB och kommunen överklagades, det framgår tydligt att villaägare, bostadsrättsinnehavare och hyresgäster inte fick säga sin mening innan det klubbades. När människor tvingas flytta på grund av gruvbrytningen är det nyckel mot nyckel som gäller. Omsorgen måste förbättras. Gällivare kommun har Sveriges sämsta hemtjänst och är på 290:e plats, säger Bror Wennström.

De vill bevara skolan på landsbygden.

– Vi vill lägga kraft på bostadsbyggande även på landsbygden, säger Gun Isaxon.

En epok till historien

De senaste två valen har Gällivarekretsen av SKP inte deltagit i riksdagsvalet, men de tänker inte bli politiska vildar utan kvarstå som skp:are till nästa val.

– En röst på ett litet parti i riksdagsvalet är en bortkastad röst. Fokus i nuläget måste läggas på arbetet ute i kommunerna. Vi vill skapa en lista för dem som vill jobba för Gällivares bästa, säger Fredric Olofsson.

De anser att demokratin fungerar dåligt i Gällivare och motsätter sig dyra konsulter.

–Det finns ingen måtta på visionerna, säger Fredric Olofsson och syftar på linbanan till Dundret och maränghusen i centrum.

När SKP avslutar sitt politiska arbete i kommunfullmäktige går en epok till historien. Beteckningen kommunister försvinner från lokalpolitiken.

– SKP har funnits i fullmäktige sedan 1917, 1964 blev det VPK, 1977 blev det APK och år 2000, SKP. Vi har verkligen en historik, säger Bror Wennström.

Fotnot: SKP har två mandat i Gällivare kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!