Det nya huset för socialt stöd ska innehålla 14 lägenheter i markplan, fördelat på två avdelningar i vardera flygeln. Boendet ska skapa en hemtrevlig och stimulerande miljö. Lägenheterna på 40 kvadratmeter har sovrum, vardagsrum och kök. En gemensam matsal, samvarorum och bastu planeras. Boendet ska ge gemenskap, trygghet och bra mat. Den vackra utemiljön vid älven ses som en tillgång. Natur, vatten och växtlighet har en positiv inverkan på välbefinnandet. Kontakten med naturen motverkar stress.
De blivande hyresgästerna har deltagit i planeringen.
– Jag tror det blir bra. Det är viktigt med fina moderna rum och en trädgård med utsikt mot älven, säger Rut Ylipää.
En kravspecifikation är upprättad där man reflekterar över miljön vid de gamla mentalsjukhusen som hade många negativa sidor men den grönskande parkmiljön var välgörande och rogivande, en egenskap man vill ta med i planeringen av utemiljön.
Bakgrunden till nybygget är samhällsomvandlingen och avvecklingen av Älvbacka och Holkens boende, som finns i Malmbergets gamla vårdcentral.
– Det här kommer att bli jättebra, nu får vi fullgoda boenden för den här målgruppen. Alla har varit delaktiga, personal på verksamheten, chefer och konsulter. Alla har varit entusiastiska, det är ett spännande arbete. Gällivare kommun har kommit ganska långt i sitt arbete med psykiska funktionshinder. Vi har jätteduktig personal som jobbar runt den här målgruppen, de är helt suveräna, säger Lena Junros-Nilsson, avdelningschef i handikappomsorgen.
Gällivare kommunpsykiatri använder sig av ESL (ett självständigt liv), en socialpedagogisk behandlingsmodell med syfte att ge individen ökade möjligheter till ett självständigt liv. Personalen har utbildats i motiverande samtal.
Blir det nyanställningar?
– Givetvis, eftersom det kommer att vara två avdelningar och vi behöver mer personal, säger Lena Junros-Nilsson.
Antalet skötare/undersköterskor beräknas till 16 personer.
Ann-Charlott Yngström, vik enhetschef vid psykiatrin, säger att naturen är viktig.
– Det här blir jättebra och alla har varit delaktiga, från boende till arkitekter. Vi har redan nu odlingslotter och tar vara på det som naturen ger. Vi arbetar med ett helhetsperspektiv där hyresgästens behov styr verksamheten, säger hon.