Nytt centrum som examensjobb

Gällivare kommun arbetar som bäst med att förbereda samhällsomvandlingen. De har fått hjälp på oväntat håll.

Landskapsarkitekter. Stina Svensson och Ida Fritzson Thor har kommit med ett förslag om hur Vassara torg och park kan se ut efter samhällsomvandlingen. ”Det som kännetecknar Gällivare vill vi gärna få in i centrum också”.

Landskapsarkitekter. Stina Svensson och Ida Fritzson Thor har kommit med ett förslag om hur Vassara torg och park kan se ut efter samhällsomvandlingen. ”Det som kännetecknar Gällivare vill vi gärna få in i centrum också”.

Foto: Johan Eklöf

GÄLLIVARE2014-05-26 17:25

Landskapsarkitektstudenterna Stina Svensson och Ida Fritzson Thor har nämligen gjort ett examensarbete där de presenterade ett förslag på hur Vassara torg och park, Gällivares centrumkärna, kan se ut.

Gestaltningsförslaget heter "Dunder och flak" och presenterades för Gällivare kommun i mitten av maj månad. Förslaget kommer nu användas som underlag i ett arbete som pågår med ett gestaltnings- och profilprogram för hela kommunen.

– Våran analys av innersta centrum stämde bra överens med kommunens vision för det nya Gällivare. De tyckte vi hade lyckats konkretisera deras vision vilket var roligt, säger Ida Fritzson Thor.

Hon och Stina Svensson vill göra Gällivare centrum till en attraktivare plats i samband med samhällsomvandlingen. De vill att centrumkärnan ska få mer inslag av det som kännetecknar Gällivare: Klimatet, naturen, gruvan och den samiska kulturen. I förslaget tar tjejerna upp exempel på hur Gällivares omnejd kan införlivas även i centrumkärnan.

– Det kan handla om att använda materialet järn som knyter an till gruvan eller skapa mer parkområden som tydligt visar årstidsväxlingarna. Idag är centrum mest betong, ganska grått och en stark kontrast till den fina naturen som finns runt omkring, säger Stina Svensson.

Just kontrasterna mellan Gällivares stadskärna och omliggande natur i kombination med samhällsomvandlingen var det som lockade tjejerna att göra ett examensarbete om Gällivare. Både Stina Svensson och Ida Fritzson Thor kommer ursprungligen från Linköping och har studerat fem år på landskapsarkitektprogrammet i Ultuna utanför Uppsala. En annan anledning till att Gällivare, drygt 82 mil från Uppsala, till slut blev examensplats är att Ida Fritzson Thor varit stugvärd för Svenska Turistföreningen.

– Då såg jag hur vackert landskapet runt omkring Gällivare var och blev inspirerad att bidra med idéer när jag hörde om stadsflytten, säger hon.

Stina Svensson besökte Gällivare för första gången i höstas sedan har båda två varit i staden med jämna mellanrum och även läst på en hel del om dess historia.

I sitt gestaltningsförslag fokuserar tjejerna mycket på fjället Dundret som de vet Gällivareborna skattar högt. Dundret kan ses från Vassara torg och därför menar tjejerna att genom en starkare koppling mellan fjället och stadskärnan framhävs regionens speciella värden mer än idag.

–  I vårt förslag finns höjdskillnader i marken som riktar besökarens uppmärksamhet mot Dundrets siluett, säger Stina Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om