Nyström hotar avgå

SKP teg sig igenom på måndagens kommunfullmäktige i Gällivare. Detta som en protest mot "kommunstyrelsens arrogans och skendemokrati". Kommunalrådet Tommy Nyström överväger nu att avgå. - Jag tänker inte ställa upp som spottkopp.

Bror Wennström är kritisk mot det han  kallar skendemokrati. FOTO: Marie Ridderström

Bror Wennström är kritisk mot det han kallar skendemokrati. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-12-08 06:00
Det hettar till i den politiska debatten. SKP (Sveriges kommunistiska parti) är på krigsstigen. Partiet anser att demokratin i Gällivare är i fara och kritiserar den korta förberedelsetiden inför fullmäktigeförhandlingarna.
Anmälan
- Kommunstyrelsen är arrogant och nonchalant. Den attityd den intar saknar motstycke i modern tid och liknar de politiska förhållanden som rådde innan den allmänna rösträtten infördes. Novemberfullmäktige ställdes in. I dag finns det ärenden som omfattar 600 sidor och väger dryga kilot. På två dagar ska kommunfullmäktiges ledamöter sätta sig in i handlingarna, säger Bror Wennström, som överväger att anmäla situationen till länsrätten.
- Eftersom det varit helg, har det varit svårt att nå tjänstgörande nämnds sakkunskap och därför kan vi inte fullgöra vårt politiska uppdrag, säger Bror Wennström.
I protest beslutade partiet för att tiga sig igenom debatterna i fullmäktige.
- Kommunfullmäktige är en skendemokrati. Vem tar de politiska besluten i samhället? Är det tjänstemännen eller kommunfullmäktige, undrade Ulf Sundberg. Jag säger att det är LKAB och Expandum. För det visar ju tydligt och klart att det är så, när Tommy Nyström ställer in alla informationsmöten om Malmberget och talar om att eventuellt avgå, säger Wennström.
"Schavottering på stormöten"
Tommy Nyström, säger att han inte förstår vad Bror Wennström är ute efter.
- Det är kommunfullmäktige som tar besluten. Jag kan hålla med om att det är mycket papper i luntan, inte 600 sidor, men 315 sidor. Mycket av det är taxor och alla har fått handlingarna samtidigt, i förra veckan, säger han.
Tommy Nyström förklarar sin inställning till de inställda stormötena.
- LKAB ställer inte heller upp på stormöten. Vi ska hålla information på ett bättre sätt för vanligt folk. Det har pågått något som liknar schavottering på mötena.Vissa tar över och vanligt folk som drabbats har inte en chans att tycka till. Jag tänker personligen inte ställa upp som spottkopp.
- Jag vill ha en konstruktiv dialog, inte ett krig, där jag attackeras med personangrepp. Jag mår jävligt dåligt. Om de som attackerar mig visste hur mycket jag har jobbat för att skapa en lösning i Malmberget. Det är fegt att inte våga skriva sitt namn under sina anklagande kommentarerna till artiklar. Får man bara skit för det man gör, så börjar man fundera på att lämna politiken.
- Jag bor själv i Malmberget och vet hur besvärligt det är. Jag hyr min bostad, men för dem som äger sin bostad är det mycket problematiskt och vi håller på att komma fram till en lösning. Det finns positiva saker men allt drunknar och vi har inte bara Malmberget att tänka på, vi måste tänka på det nya Gällivare.
Allt är rådets fel
- Väldigt många vill att jag ska fortsätta med politiken, men det har aldrig varit så här jobbigt. Det finns till och med de som tycker att det är mitt fel att postkodlotteriet hamnade på fel gata. Allt är inte kommunalrådets fel, säger Tommy Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om