Styrelsen för Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Gällivare har upprepade gånger uppmärksammats på att patienter inte erbjuds en trygg hemresa efter att de vårdats på Sunderby sjukhus.
Den framhåller bland annat att en man som opererats genom ballongsprängning redan efterföljande dag fick sätta sig ensam på ett tåg för hemfärd till Gällivare.
Enligt uppgifter till HSO:s ordförande, Kerstin Pettersson, hade patienten ordinerats att inte lyfta tyngre än vikten av en liter mjölk. Trots det fick patienten stiga på tåget utan hjälp, bärande sin packning i form av en resväska. Ändå berättigar reglerna för sjukresor en följeslagare vid resor med buss och tåg och detta utan särskild prövning.
- Vad händer om en blödning inträffar sådana här gånger, eller om patienten svimmar? säger hon och förklarar att HSO:s mening är att samordningen av sjukresor behöver ses över.
- Det är jätteviktigt att patienterna får en trygg hemresa efter sjukhusvård. Att landstinget organiserar för planering och samordning av patienters utskrivning och hemresa. Vi vet att sjuktransporter med taxi i dag kan gå tomma vid återresor. Om samordning görs mellan sjukhusets olika avdelningar, tror vi att det både skulle bli billigare för landstinget och tryggare för patienten.
HSO har vänt sig till ansvariga för sjukresor inom Norrbottens läns landsting med en skrivelse. Det gjorde HSO i slutet av maj men har ännu inte fått svar.
NSD lyckas inte nå den ansvarige inom landstinget men Maria Isaksson, chef för länstrafikens kundservice gällande sjukresor, säger så här:
- Det är landstinget som gör den medicinska bedömningen inför hemfärd. Egen bil går i första hand, därefter buss och tåg innan man ringer oss för taxiresa med handikappfordon alternativt sittande eller liggande transport i vanlig taxibil. Vi har fasta avgångstider med taxi och vi försöker styra alla resor till dessa.