Nyinvigning av Kavahedens återvinningscentral

Häromkvällen firades nyinvigningen av Kavahedens Återvinningscentral. En sorteringshall har byggts. Rampen har breddats och området byggts ut för att göra sorteringen lättare och smidigare.

DEPONI. På Kavahedens avfallsanläggning finns en deponi för icke farligt avfall, en för farligt avfall och en för inert avfall, avfall som inte bryts ner.

DEPONI. På Kavahedens avfallsanläggning finns en deponi för icke farligt avfall, en för farligt avfall och en för inert avfall, avfall som inte bryts ner.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-10-15 18:42

Mats Rantapää, ordförande i service- och tekniknämnden höll invigningstalet och klippte det röda bandet, under trumpetfanfarer, spelade av Åsa Sjöblom.

– De växande sopbergen kan bli en ödesfråga för mänskligheten. Vi håller på att förstöra den här planeten i racerfart. Vi måste bli ännu duktigare på att återvinna sopor. Gällivare tar nu ett steg för att visa vägen, det är ett jättelyft för kommunen, säger han.

Det bjöds på kaffe, bakelser, hamburgare och godis, tävlingar, utlottningar och guidade bussturer runt området där besökarna fick se deponierna.

Vid Kavaheden i Gällivare finns en av få deponier i Norrbotten. Gällivare ligger centralt i Norrbotten och är därför en utvald plats. Här finns bland annat miljöfarligt avfall från Tväråns såg inbäddat i jordmassor. Avfallsplanerare Lars Dyrlind minns hur det var förr, när det fanns en soptipp i varje by. Nu strävar Gällivare kommun efter att uppnå nationella miljömål.

Avfallsplanerare Gun-Marie Hannu berättade om de olika deponierna. Kavaheden har en deponi för icke farligt avfall, en för farligt avfall och en för inert avfall, avfall som inte bryts ner. Avfall som är miljöfarligt täcks in med täckdukar och bäddas in i jordlager, lakvatten tas om hand i särskilda reservoarer där provtagning sker regelbundet. Området för deponier av rivningsmaterial har blivit större med tanke på samhällsomvandlingen och rivningen av Malmberget.

Målet är att mängden avfall ska minska. Svenskarna producerar mindre sopor per person än i EU, 462 kg jämfört med 492 kg. (2012).

I Gällivare planeras för nästa steg. Återvinning av matavfall.

– Vi borde göra en stor investering för sortering av matavfall. Om vi investerar i ett system där en optisk sorterare sorterar påsar i olika färger kan vi bli en resurs för andra kommuner och få nya intäkter. Då krävs att allmänheten sorterar avfall i olikfärgade påsar som slängs i soptunnan, säger Mats Rantapää.

Många besökare kom på invigningen och reaktionerna var positiva. När rampen är breddad blir det smidigare för besökarna som inte behöver trängas med arbetsfordon. Under det senaste året har Gällivare kommun satsat tre miljoner per år för att klara ombyggnationen, pengar som hämtats från kontot avfallstaxan.

Fotnot. NYAB har byggt sorteringshallen. Sole Event ansvarade för invigningen.

FAKTA/Kavahedens avfallsanläggning

Kavahedens har en deponi för icke farligt avfall, en för farligt avfall och en för inert avfall. Avfallet lagras innan det behandlas eller transporteras vidare för återanvändning, återvinning eller förbränning.

•Obehandlat trä flisas och blandas med gödsel och slam, för kompostering. Efter ett halvår blir det anläggningsjord.

•Behandlat trä flisas och skickas på förbränning.

•Metall sorteras för att återvinnas.

•Inerta material som betong, tegel, kakel krossas och används för att exempelvis anlägga vägar.

•Brännbart material skickas till värmeverk.

•Material som ej kan återvinnas läggs på deponi (soptipp).

Det finns fyra deponier i Norrbotten. Kiruna, Gällivare, Boden, samt Jokkmokk, som har en mindre deponi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!