Nyblivna politiker

Nya kommunfullmäktige sammanträdde med kvinnlig ledning i presidiet och flera nya förmågor bland ledamöterna. Maria Israelsson, 22, och Nina Eriksson, 29, är två av de som drar ned medelåldern denna mandatperiod.Skolan var ett hett debattämne på dagordningen.

Nina Eriksson och Maria Israelsson har tagit klivet in i kommunpolitiken. Det är roligt spännande och lärorikt, sammanfattar de sitt uppdrag så här långt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Nina Eriksson och Maria Israelsson har tagit klivet in i kommunpolitiken. Det är roligt spännande och lärorikt, sammanfattar de sitt uppdrag så här långt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Maria Ödalen

GÄLLIVARE2010-11-16 06:00
Lena Israelsson (S) fattade ordförandeklubban när mandatperiodens första fullmäktige sammanträdde i går. Vid sin sida hade hon en kvinnlig partikamrat - Lena Lindberg (S), som valdes till förste vice ordförande. Andre vice ordförande blev Stig Eriksson (V).
Bland ledamöterna fanns många nya ansikten och inte minst en yngre skara nyblivna politiker.
- Jag har ett generellt intresse av att vara med och utveckla Gällivare så att folk vill bo kvar här, sa Nina Eriksson (S), som till vardags jobbar som näringslivsutvecklare.
En hjärtefråga är att få fler yngre att engagera sig.
- Ja, att man i stället för att sitta vid köksbordet och klaga kan göra något för att förändra. Med fler engagerade i alla åldersgrupper, blir debatterna mer nyanserade. Jag har ju av naturliga skäl inte full förståelse för en pensionärs vardag och tvärtom.
Inspirerad av mamma
Maria Israelsson (S) är yrkeschaufför och har politiken i familjen. Hon har tidigare har suttit med i kommunstyrelsen.
- Jag har inspirerats av min mamma som är politiker. Jag vill föra fram yngres frågor och som Nina få fler unga att intressera sig för politik.
De unga kvinnorna tycker de tas väl om hand av de mer rutinerade politikerna.
- De är väldigt måna om att vi ska komma in på ett bra sätt och vi får all hjälp vi behöver, sa Maria Israelsson.
Engångsanslag en början
Barn-, utbildnings- och kulturnämndens driftsbudget var ett av debattämnena. Socialdemokraterna ger nämnden ett engångsanslag på två miljoner kronor utanför budgetramen på 250 845 000 för 2010.
- De är till att skapa bättre förutsättningar för skolan, sa Birgitta Larsson (S), varpå Berndt Nordgren (NS) lade fram ett område han tycker borde högprioriteras.
- Till insatser för barn med exempelvis adhd och behov av särskilt stöd. Här brister vi i stora delar inom Gällivare kommun. Det behöver tillsättas människor som kan jobba runtomkring de här barnen och lära dem regler, normer och umgänge. Och det behöver läggas in i budgeten för flera år framåt men engångsanslaget kan vara en början.
Akut fråga
Samhällsomvandlingen är alla partier överens om är en viktig och akut fråga. Lars Alriksson (M) anser den så viktig att han vill se en avveckling av personalutskottet till förmån för ett samhällsomvandlingsutskott.
- Personalutskottet kan återföras under kommunstyrelsen och medlen överföras till samhällsomvandlingsutskottet, sa han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om