2010 meddelade LKAB att de brytvärdiga malmfyndigheterna i Malmberget hade visat tecken på att fortsätta in under samhället och att avvecklingen av Malmberget som tätort troligtvis skulle behöva skyndas på. Då startade ett intensivt arbete med förhandlingar och planering för framtiden. Arbetet ledde till slut fram till det samverkansavtal som i tisdags undertecknades av LKAB:s vd Lars-Eric Aaro och Gällivares kommunalråd Tommy Nyström.
- Det har varit ett tungt jobb med mycket känslor inblandade. Jag är lättad över att det nu är i hamn samtidigt som det känns lite vemodigt att tänka att detta fina samhälle, Malmberget, ska försvinna, säger Tommy Nyström.
Nyrekrytering
I och med att avtalet är undertecknat kan arbetet med samhällsomvandlingen nu sätta igång på allvar. I första hand ska administrationen lösas. Planerna är att bilda ett utskott, med en bred politisk förankring, under kommunstyrelsen och därefter skapa projektgrupper med specialkompetens.
- Vi måste få in den kompetens som vi saknar i dagsläget så det kommer troligtvis att behövas mycket nytt folk till projektgrupperna. Men när vi är färdiga med dem så kan den riktiga verkstaden sätta igång, säger kommunalrådet Tommy Nyström.
Än har han dock inget spikat datum för när det första spadtaget på Nya Gällivare ska tas.
Markbehov
- Det är svårt att sia om ett exakt datum. Vi måste komma åt mark för byggandet och det är en lång och krånglig process. Jag hoppas att vi ska komma igång redan under 2013.
Det är mycket som måste falla på plats och Gällivare kommun kommer att få bråda dagar framöver.
Dra åt samma håll
Tommy Nyström menar att det därför är viktigt att alla drar åt samma håll.
- Det kommer att bli mycket jobb åt bland andra miljö- och byggförvaltningen, som ska sköta detaljplanerna, så det gäller att de är med på banan. Men jag tror att det är viktigt att vi kommer igång och bygger stort så att det syns, jag tror att det handlar mycket om att folk vill kunna se att det händer något konkret, säger Tommy Nyström.
Han ser positivt på Gällivares framtid och hoppas på att de om tio år ska ha kommit en bra bit på väg mot det nya samhället med en befolkningsökning i stället för en minskning, nya inflyttare och en bra bostadsmarknad.
- Jag har stor framtidstro för Gällivare och jag ser fram emot framtiden med glädje.