De nya reglerna, som träder i kraft den första augusti i år, gäller i hela världen och har omsatts till europeiska regler via EASA, Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet.
För flygbolaget Nordica, som trafikerar sträckan Gällivare–Stockholm i dag, innebär det problem med att mäta friktionsvärden under vinterperioden.
– Den operatör som flyger där i dag uppfyller inte de kraven med de maskiner som de flyger med, det är problematiken som vi står inför nu, säger Peter Jonsson, presskommunikatör vid Trafikverket.
Som det ser ut i dagsläget finns ingen lösning i sikte.
– Det Trafikverket gör i nuläget det är att vi för samtal med entreprenören, men vi vet inte vilken lösning som i slutändan kan komma att bli aktuell, säger Peter Jonsson.
På Nordica vill man i det här skedet inte lämna några kommentarer. Men Deepak Ahluwalia, kommersiell chef vid Nordic Aviation Group, svarar i ett mail att man jobbar hårt tillsammans med både Trafikverket och flygplatsen för att hitta en lösning.
"Vi har inga avsikter att sluta flyga från Gällivare", skriver han.
På flygplatsen svarar Michael Gustavsson att det är svårt för dem att påverka situationen.
– Vi har inga avtal eller någonting vad gäller trafikering, statliga trafikplikten stipulerar ju en minimistandard som staten ansvarar för, då är det upp till Trafikverket att leverera, då är det inte flygplatsen i första hand som har att agera, säger han.
– Det blir ju en fråga för politikerna först när man inte får det som är sagt från riksdag och regering.
Trots att Nordica ännu inte har lämnat några besked känner Michael Gustavsson ingen större oro.
– Vi har haft väldigt många olika flygplansmodeller under årens lopp, det bestämmer ju operatören. Vi tillhandahåller en bana att landa och starta på, det är våran uppgift, och vi har de regler som kommer från EASA att förhålla oss till, säger han.
Eventuella konsekvenser blir synliga när det blir vinter, is och snö.
– Naturligtvis har det varit tufft under hela resan med den här flygplanstypen som vi har nu, det är ju ingen hemlighet att den har sina begränsningar när det är vinter på den banlängd som vi har, men vad det blir till hösten är ingenting som vi överhuvudtaget styr över, säger Michael Gustavsson.