- Vi är klara alldeles strax och det känns jättebra att kunna göra en insats för att minska bostadsbristen i kommunen, säger Elisabeth Landby.
Nästa månad är det inflyttningsklart i de första tio lägenheterna i modulhusen på Mellanområdet. Ett välkommet tillskott i bostadsbristens Gällivare. Styrelseordförande i Attraktiva bostäder i Norr AB, Elisabeth Landby, är glad.
- Vi kommer att bjuda in till visning inom kort. I maj är det inflyttningsklart i tiotalet lägenheter. Bygget går som på räls. Vi vänder oss till alla hyresgäster, främst privatpersoner men även företag. Intresset är stort och det är roligt, säger hon.
30 lägenheter
Det ska bli tre hus och sammanlagt 30 lägenheter. Husen ligger naturskönt vid skogskanten intill Tallbacka idrottsplats. Här finns skidspår inpå knuten och lägenheterna är nyrenoverade, i vissa lägenheter är köken helt nya. Hyresnivån är marknadsmässig, säger Elisabeth Landby, cirka 4 000 kr för en etta på 24 kvadratmeter, cirka 6 000 kr för en tvåa på 48 kvadratmeter.
"Trygghet i boendet"
- Det är modernt utrustade och fräscha lägenheter, säger hon.
Runt husen ska grönytor anläggas och Elisabeth Landby vill poängtera att detta inte är ett tillfälligt eller provisoriskt boende.
- Lägenheterna är inget modulbygge av lägre klass. Målsättningen är att skapa ett permanent boende med samma trygghet som i andra hyresrätter, säger hon.
Bostadsbolaget Attraktiva bostäder i Norr AB, består av sex företagare i Gällivare, som ville gå från snack till verkstad. De köpte begagnade husmoduler i Uppsala, transporterade dem till Gällivare och renoverade lägenheterna.
Bolaget har fler idéer som står på tur att förverkligas. Det blir utan tvekan nya bostadsprojekt, säger Landby, på samma plats eller på andra håll i samhället.
Positiv till satsning
Hyresgästföreningen i Gällivare ställer sig positiv till satsningen på nya lägenheter som det finns ett skriande behov av, men är bekymrad över hyresnivån.
- Visst är det positivt att det byggs. Det är stort behov av ettor i samhället, det negativa är hyresnivåerna. Frågan är om ungdomar har råd att bo i lägenheterna. För dem som jobbar i LKAB eller Aitik är det inga problem, men för en lågavlönad handelsanställd blir det hårda bandage, när nästan 50 procent av inkomsten går till hyra, säger Tage Johansson.