Nya krav på äldreombudsman

PRO i Gällivare förnyar nu kravet på en äldreombudsman till kommunen, då en drygt 90-årig dam på ett särskilt äldreboende inte får den vård hon är ordinerad.

GÄLLIVARE2010-05-08 06:00
I åratal har bland annat PRO krävt att det inrättas en tjänst som äldreombudsman i Gällivare, avlönad med kommunala medel.
- Det är inte bara ett krav från oss i PRO utan även kommunala pensionärsrådet, KPR, har haft det på sin agenda under lång tid, säger Laila Furskog.
Att PRO nu för upp det här igen högst upp på sin dagordning har att göra med ett fall som har drabbat en drygt 90-årig kvinna på ett särskilt äldreboende i Gällivare.
Nekas vård
- Ser man det drastiskt, och det ska man göra, nekas den här kvinnan att få den vård läkare ordinerad henne, säger Bror Wennström, PRO-ordförande i Gällivare.
Kvinnan vill inte framträda med sitt namn och inte heller avslöja vilket boende hon bor på, detta på grund av att hon fruktar repressalier.
- Det låter otroligt, säger Laila Furskog som påpekar att kvinnan är helt klar i huvudet.
Då kvinnan tog kontakt med PRO, valde organisationen att engagera sig i frågan. Kvinnan har varit medlem där i drygt 30 år och som ensamstående insåg hon att det var enda möjligheten att komma till rätta med de missförhållanden hon upplever.
I dag finns två äldreombudsmän i Luleå, de ska täcka hela länet. Ombudsmännen är anställda och avlönade av landstinget.
"Mer än märkligt"
Gällivare kommun ställer de ansvariga sig helt frågande till de här uppgifterna. Och har betänkligheter till att tro att det överensstämmer med verkligheten.
- Det låter mer än märkligt om det verkligen är fakta, säger socialnämndens ordförande Rita Poromaa (S) som påpekar att man naturligtvis ska undersöka hur det ligger till i det här fallet.
Äldreboenden sorterar under socialtjänstlagen. Ytterst ansvarig för tillsynen ute i kommunerna är socialnämnden.
NSD har även sökt ansvariga tjänstemän inom äldreomsorgen, men ingen av dem har kunnat nås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om