Nya bostadsrätter när Järn-Lindgrens skjuter i höjden

GÄLLIVARE. Järn-Lindgrens hus i Gällivare ska byggas på några våningar och bli ett kombinerat bostads- och hälsohus. -Tanken är att det ska bli smakfullt både exteriört och interiört, säger Per Turdell.

Gällivare2008-06-20 06:00
Landström arkitekter har fått i uppdrag att skapa ett hus utformat för både bostadsrättsboende och hälsovård. Per Turdell vid G Lindgren & Co, vill skapa ett hus där klimat, ljus, material och trivsel går hand i hand.
-Ett hus i nära kontakt med fantastisk natur, med lågfjället Dundret som fond.
Huset byggdes i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Malmbergets kooperativa handelsförening var byggherre. I huset fanns varulager och kontor. 1970 förvärvades huset av järnhandlaren Gunnar Lindgren. Sedan mitten av 90-talet har stora delar av huset stått tomt.
Projektet "Bo bäst i Gällivare" har som mål att bygga bostadsrättslägenheter i huset, detta i kombination med hälsovård.
-Vi diskuterar etablering med olika inriktningar av hälsovård, distriktsvård, tandvård, kiropraktik, sjukgymnastik, massage och fotvård, säger Per Turdell.
Nya våningsplan
Hur många våningar som ska byggas, vet man inte ännu, inte heller hur många lägenheter det ska bli och vad de ska kosta.
-Det handlar om intresse och möjligheter. Vi tänker inte bygga ett höghus, men ett väldigt trivsamt hus. Vi pejlar nu vad olika människor önskar. Sedan sammanväger vi alla intressen och går vidare. Vi räknar med att det tar längre tid än ett år att genomföra projektet, säger Per Turdell.
Att omforma en äldre byggnad till en modernare har sina klara fördelar, anser han.
-Har man en rejäl stomme har man en del av kostnaderna nedlagda redan.
Högkonjunktur
-Om det inte går att bygga bostäder i Malmfälten nu, då är frågan vad som ska till för att det ska gå. Vi har högkonjuktur tack vare gruvnäringen, säger Per Turdell.
Bottenplanet på huset berörs inte av ombyggnaden.
Per Turdell har själv bott i fastigheten och hans företag Allbröd har sina lokaler här.
-Historiskt hamnade vi ju här när Gunnar Lindgren ägde fastigheten. Det var min far och hans kusin som startade Kiab, Gällivare snabbgross.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om