Ny stormarknad invigd

I går invigdes den nya stormarknaden i Gällivare. Utbyggnaden har kostat 65 miljoner och man räknar med 15-20 000 kunder i veckan. Den norrländska hamburgerkedjan Frasses etablerar sig på orten, vilket innebär nya arbetstillfällen.

Stormarknadens chef Glenn Strand i samtal med kunden Yvonne Martinsson. FOTO: Marie Ridderström

Stormarknadens chef Glenn Strand i samtal med kunden Yvonne Martinsson. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2009-08-28 06:00
- Det här är mitt första fasta jobb och det känns hur kul som helst. Jag vill inte flytta söderut, jag vill bo kvar i Gällivare, säger Carolin Vaara, som stekte hamburgare på invigningsdagen.
Chef för Frasses är Birgitta Westergård från Norsjö, som flyttat upp till Gällivare med sin familj. Hon berättar att 100 personer sökte de nio tjänsterna vid hamburgerrestaurangen..
Coop Forum har 50 anställda. Utbyggnaden innebär att sex personer har nyanställts.
"Centrumhandeln i fara"
Invigningsdagen strömmade kunderna till den nya stormarknaden mellan Gällivare och Malmberget. Reaktionerna var övervägande positiva. Per Poggats tycker det är "jättetrevligt" att handla på stormarknaden men befarar att centrumhandeln kan vara i fara.
- Det är bekvämt när allt finns under ett tak och det är jättetrevligt att träffa folk, lite social samvaro, men samtidigt befarar jag att centrumhandeln påverkas negativt. De små butikerna i Gällivare kommer att få ta smällen när Malmheden växer, säger Per Poggats.
Utbyggnaden av Coop Forum startade för ett år sedan. Prislappen för bygget är 65 miljoner och stormarknadens chef Glenn Strand, räknar med 15-20 000 kunder i veckan.
- Förhoppningen är att gällivareborna ska stanna och handla i Gällivare, i stället för att göra sällanköpen på annan ort. Vi hoppas att vi blir attraktiva även för byarnas befolkning.
Karusellyrsel
Stormarknadens chef fick många frågor från kunderna. Kunderna efterfrågar fler och större parkeringsrutor, vilket utlovades. Kunder med karusellyrsel och andra balansrubbningar har problem att ta sig in genom den nya karusellporten. Nu lovar chefen att en alternativ dörr ska öppnas för kunder med handikapp.
Krister Hjärtström, bygg, special och spelchef, sålde lotter till hugade kunder.
- Det är en stor dag i dag. Vi har utökat säljytan till drygt 5 000 kvadratmeter, säger Krister Hjärtström, som tidigare varit lanthandlare i Ica-butiken i Hakkas.
Byggmarknad
De nya öppettiderna 8-22, förändrar de butiksanställdas scheman. Åsa Carlsson och Nina Jannok, säljare på Coops nya byggmarknad kommer att arbeta varannan helg. De har fått sina önskeplatser i varuhuset och har genomgått en ergonomikurs, då jobbet innebär vissa tunga moment.
- Det är jätteroligt att utbyggnaden är färdig och nu hoppas vi att kunderna ska trivas, säger Åsa och Nina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om