Ny socialchef i Gällivare

En gång var hon städerska på Forsgården. Nu är hon socialchef i Gällivare. Marianne Jonsson vill vara en demokratisk ledare och ta till vara personalens kompetens.- All personal ska känna sig delaktig och vara med i utvecklingen av verksamheten, säger hon.

"Vi vill vinna" säger UF företaget i Gällivare: David Turdell, Isabelle Lindenhall, Hanna Wikman, Linda Nyström, Marta Lidström. Nedre raden:Hanna Wennström, Stina Åkemalm, Emelie Herrlin, Johanna Rindelöv och Sandra Ågren. Saknas på bild: Therese Kangas och Elin Johansson. FOTO: Marie Ridderström

"Vi vill vinna" säger UF företaget i Gällivare: David Turdell, Isabelle Lindenhall, Hanna Wikman, Linda Nyström, Marta Lidström. Nedre raden:Hanna Wennström, Stina Åkemalm, Emelie Herrlin, Johanna Rindelöv och Sandra Ågren. Saknas på bild: Therese Kangas och Elin Johansson. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-05-03 06:00
- Vi har otroligt duktig och kompetent personal inom socialförvaltningen. Vi ska lyfta fram den kunskapen, det tycker jag inte kommer fram i dag, säger Marianne Jonsson.
Marianne Jonsson är ny socialchef i Gällivare. Hon började sin karriär som städerska på Forsgården, samtidigt som hon studerade sociologi och psykologi vid högskolan. Under några år arbetade hon som vårdare vid Forsgården.
- Jag var den första kvinnan som anställdes på en manlig tjänst, avdelningen hette Mans-3:an.
Basenhetschef
Hon utbildade sig sedan till fritidspedagog och arbetade i fritidshem och skola 1980-88. Sedan följde chefsjobb inom omsorgen. Hon var föreståndare för gruppbostäder och sedan basenhetschef.
- Ja, det är mycket spännande och roligt. Jag är den chefen som vill att alla ska ha känna sig delaktiga och ha möjlighet att påverka. Det kan låta enkelt men kan vara det svåraste i ett chefsuppdrag. Alla är vi lika viktiga delar i helheten. Informationen till personalen är viktig för att de ska vara delaktiga, ta ansvar och utveckla verksamheterna.
- Medelåldern i kommunens sociala omsorg är 45-50 år. Här finns en stor kunskapsbank. Vi som är äldre kan överföra kunskap och information till de unga. Vi måste också bli mycket bättre på att ta tillvara ungdomens nytänkande och kreativitet, säger hon.
Rekrytering av personal inom socialtjänsten kommer att vara en viktig framtidsfaktor. För att klara detta måste socialtjänsten profilera sig och ha de bästa arbetsplatserna, säger hon.
Den goda arbetsplatsen
Marianne Jonsson vill skapa den goda arbetsplatsen och ha en bra dialog med facket genom regelbundna träffar.
- All personal ska vara med och utveckla verksamheten, det innebär att tänka nytt i mångt och mycket. Jag vill fånga in de idéer som finns därute. Vara tillåtande samtidigt som vi styrs av lagstiftning och nämndens mål och riktlinjer, säger hon.
Att känna sig delaktig är en viktig faktor för alla.
- För att kunna ge god omvårdnad och service ska vi inom socialtjänsten arbeta för att engagera brukarna i brukarråd/husråd för att utveckla dagens och framtidens service och omsorg. Vi finns till för medborgarna i Gällivare kommun och vi ska ha en stor respekt för individen som söker sig till oss och behöver stöd i någon form.
Hon anser att socialtjänsten måste bli bättre på att i förebyggande syfte sätta in tidiga insatser för utsatta barn. Även inom missbruksvården måste insatser in tidigare.
- Aktiviteter är otroligt viktiga. Det är A och O för alla människor. Jag kan tänka mig att det i framtiden behövs fler kompetenser inom vård och omsorg. Fritidspedagoger och fritidsledare men även nya yrkesgrupper som rehabaktörer, kanske friskvårdare, säger hon.
Chefen för äldreomsorgen har fått i uppdrag att ta fram ett förslag på på hur man ska utveckla arbetet med att aktivera de äldre.
Marianne Jonsson är född i Malmberget. Som ung bodde hon i Växjö men har för övrigt varit Gällivare kommun trogen.
- Jag trivs. Det är vidderna och naturen. Jag upplever att människorna i vår kommun är rättframma och rakt på sak. Jag uppskattar det enkla och det naturliga, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om