Gällivare kommun har under en lång tid brottats med problem av att skolorna har för få behöriga lärare. Den problematiken delar man med många andra kommuner idag. Men genom att snegla på Lycksele i Västerbotten och inspireras av dem, så har man nu byggt upp ett helt nytt koncept i klassrummen. Man har satsat på klassmentorer.
– Vi kan se att det får effekt. På Mariaskolan där vi först startade mentorskapet har behörigheten vänt. Där ser vi att det arbetssättet lockar till sig behöriga lärare. Den skolan valdes ut av nämnden som start för projektet för där hade vi lägst lärarbehörighet. Men nu ser det annorlunda ut. Satsningen ledde till att vi har nästan högst lärarbehörighet där nu, säger Eva Martinsson.
Det nya mentorkonceptet bygger på att klasslärarna har en person till sin hjälp. Personen kan hantera frågor som handlar om andra saker än den rena pedagogiska undervisningen, det kan handla om att man hjälper till med praktiska saker I klassrummet men också anhörigkontakter och rastvaktsysslor. Läraren kan därmed fokusera på pedagogiken och mentorn styr upp andra saker som avlastar läraren.
– Klassmentorer innebär att man har en annan vuxen som är med klassen hela dagen. Det innebär att du är två kollegor i klassen. Du som lärare är ansvarig men du har en kollega som kan stötta och hjälpa till. Som lärare är man ganska ensam i klassrummet men med en annan vuxen att resonera kring som en kollega så blir det en annan sak för läraren också, säger Eva Martinsson.
Till skillnad mot i inspirationskommunen Lycksele, så har barn- och utbildningsförvaltningen i Gällivare, fått riktade pengar till projektet. Pengar har anslagits utöver budgeten. För 2020 biföll man en tilläggsbudget på 1,5 miljoner kronor totalt för satsningen på klassmentorer. Allt pekar också på att man fortsätter med budgetsatsningen, med utökad budget för nästa år.
– Mariaskolan körde igång efter jul och Hedskolan startar nu. Politiken lyfter att man vill ha en permanent lösning. Så man lyfter in det i kommande årsbudget om de här två försöken faller väl ut.
En annan positiv effekt är enligt skolchefen en jämnare könsfördelning hos skolpersonalen.
– Vi har lockat män att börja jobba i skolan. Vi har ganska få män som jobbar med lägre åldrar. Vi har helt jämn könsfördelning bland klassmentorerna på Mariaskolan, säger Eva Martinsson.