Ny metod ska minska gruvskak

Tillvaron i Malmberget har bara blivit skakigare. Nu provar gruvbolaget en ny metod för att minska skalven.

Foto: Kurt Engström

Gällivare2017-01-10 06:00

Under de gångna åren antalet kraftiga seismiska rörelser i berget ökat, och i malmkroppen Printzsköld har brytningen gått på en tredjedels hastighet. Ovan jord, utanför gruvområdet, känns skakningarna mer än förut. Det menar flera Malmbergsbor som NSD pratar med.

– Man vet att det ska smälla mellan midnatt och klockan ett. Men när det börjar smälla och skaka mitt på dagen blir man ju livrädd, säger Malmbergsbon Rory Blom.

Nu ska LKAB testa en ny metod som ska förhindra att skakningarna blir så kännbara, så att brytningen i Printzsköld kan fortsätta.

– Vi har kört malm med en lastmaskin senaste tiden, i stället för tre, som hade varit önskvärt, säger Elias Engman, gruvchef i Malmberget.

Hur stor förlust har det varit?

– Det går inte att kvantifiera hur mycket vi förlorat, vi har försökt kompensera med att försöka få tag på motsvarande mängd råmalm i andra malmkroppar. Det är klart det kan ha blivit en fördyring men i stora drag har vi lyckats nå produktionsmålen.

Brytningen av Printzsköld påbörjades 1998, och kommer i framtiden att vara betydande för den fortsatta brytningen. Med tiden har taket ovanför som består av Linagranit urholkats till att vara 200 meter tjockt, och stora block från takskivan fortsätter att rasa ner i hålrummet.

– Egentligen är inte tjockleken på taket avgörande. När man bryter ut malmen blir det ett hålrum. Det hade vi velat skulle rasa igen. Men som det är nu vill berget inte rasa ner på samma sätt som vi skulle vilja, antingen rasar det inte alls eller så rasar stora block, förklarar Elias Engman.

Utöver det utgör de horisontella spänningarna problem när berget inte rasar ner som önskat, något som orsakar stundtals kraftiga stötvågor. Med utrustningen som just nu skeppas från Australien ska LKAB borra hål i taket ovanför malmkroppen. Därefter ska ett högt vattentryck kopplas på, som ska få takskivan att spräckas.

Timo Pasainen som bor i Malmberget anser att lösningen hade varit enkel - för tio år sedan.

– I grund och botten handlar det om att flytta folk. Hade det påbörjats i tid, för kanske tio år sedan, hade man inte behövt särskilda metoder för att dämpa skakningarna. Då hade man kunnat bryta bäst man ville, säger han.

År 2019 är planen att återigen kunna bryta i full skala från Printzsköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!