Ny maskin ska ge effektivare röjning

Gällivare kommun har köpt in en större maskin, en slaghack, som ska användas för röjning av buskar och sly, för klippning av grövre grönytor och dikeskanter.

Gällivare kommun har investerat i en slaghack för att effektivt röja buskar och sly, diskeskanter och grova gräs-ytor.                                                               FOTO: Marie Ridderström

Gällivare kommun har investerat i en slaghack för att effektivt röja buskar och sly, diskeskanter och grova gräs-ytor. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2012-08-04 14:52

- Underhållet har varit eftersatt, men nu ska det bli fint, säger Gata/Park chefen Annicka Keisu Lampinen.

Investeringen har kostat sina modiga slantar, dryga 200 000 kronor, uppger parkchefen, men säger hon, det är väl investerade pengar.

Utomordentligt redskap
- Vi jobbar så svetten lackar för att samhällena ska bli fina. Hela styrkan är ute och röjer och målet är att det ska bli fint och rent. När underhållet varit eftersatt under lång tid gör man inte fint i en handvändning, men slaghacken som sitter på en traktor är ett utomordentligt redskap. Den tar dikeskanter och sly.

Rent och prydligt
Slaghacken monterades i midsommar och nu har man möjlighet att på ett effektivt sätt klippa stora grönytor, ta bort buskar och sly och klippa dikeskanter. Slaghacken har en egen motor och kopplas till en traktor eller annat dragfordon.

- Vi har fått kritik för att vi inte slagit koängen där Tord Petterssons kor står, men tanken med koängen är att gräset ska slås efter blomningen, säger hon.

Målet för Gata/Park-avdelningen är att hålla kommunen ren och prydlig. Detta för att skapa trevnad och sällan har det varit så mycket blomsteruppsättningar i samhället som denna sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om