Ny barnbok med äventyr från Norrland

En intresserad skara åhörare kom till Gällivare bibliotek för att lyssna till författare Erica Stridsman och illustratör Erica Palovaara som presenterade den nya barnboken "Jaktstigen - med Nore och Levi".

En intresserad skara åhörare kom till Gällivare bibliotek för att lyssna till Erika Palovaara och Erica Stridsman som presenterade sin nya barnbok, den andra boken ur serien "Norrlandsäventyr med Nore och Levi."

En intresserad skara åhörare kom till Gällivare bibliotek för att lyssna till Erika Palovaara och Erica Stridsman som presenterade sin nya barnbok, den andra boken ur serien "Norrlandsäventyr med Nore och Levi."

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-10-28 06:58

På lördag var det boksläpp i Gällivare bibliotek. Den andra boken i en serie Norrlandsäventyr för barn presenterades av författare Erica Stridsman och illustratör Erica Palovaara.

Den nya boken är en barnbilderbok med norrländska förtecken. Här finns myggor, älg, björn och "toppenhemliga" lingonställen. En trevlig och lagom spännande berättelse för barn i åldersgruppen 3-6 år. Illustrationerna är skickligt gjorda, färgstarka och livfulla. En bok för norrbottniska barn att känna sig hemma i. Handlingen utspelas i byn Tjautjas i Gällivare kommun.

– Det finns inte så mycket böcker med renbajs och plogbilar. IDUS förlag nappade på en gång. De tyckte om det norrländska temat, säger författare Erica Stridsman.

Äventyr i Tjautjas

Första boken har titeln "Vintervägen- med Nore och Levi". Det är en spännande småbarns-berättelse om en bilfärd från Luleå till Tjautjas. Den kurviga vintervägen från Luleå till Tjautjas bjuder på många överraskningar.

Författare Erica Stridsman, Luleå, har tidigare bott i Gällivare

– Vi har stuga i Tjautjas och det var under bilresorna med mina barn som berättelserna växte fram. Förlagan till pojkarna i boken, Nore och Levi, är gubbar som bott i byn, säger Erica Stridsman.

Sagoberättandet ledde till en bokidé och nu blir det fyra böcker i serien. En bok för varje årstid.

Renar, snö och myggor

Illustratör Erica Palovaara, Stockholm, är född i Sangis.

–Det är roligt att illustrera barnböcker med renar, snö och norrbottnisk miljö. Vår familj hade renar när jag var liten. Jag är i grunden keramiker men arbetade som servitris, vaktmästare och gud vet allt innan jag tog upp skapandet igen. Jag använder alla tekniker i bildskapandet, data, tusch, akvarell och teckning, säger hon.

En intresserad skara åhörare besökte Gällivare bibliotek, ställde frågor till Erikorna och uttryckte sin uppskattning över de nya kapitelböckerna med norrbottniska motiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om