Gällivare kommun har tidigare annonserat att de ska utvärdera alternativa möjligheter till dricksvattentäkten i Sarkasvaara men enligt Dan Johansson är inte det syftet med satsningen.
– Syftet är de effekter som reningen har på vattenkvalitén i Vassara älv men även Kalix älv, som är Vassara älvens avrinningsområde. Kalix älv är klassat som ett natura-2000 område och den här satsningen bidrar till att höja naturvärdet i älvarna, säger han.
Vassara älv tar emot en stor del av dagvattenavrinningen från Gällivare tätort, till exempel vid snösmältning och regn, vilket periodvis har en negativ påverkan på älvens vattenkvalité. Men genom att installera en reningsstation på den norra sidan av bron till lasarettet kommer 75 procent av flödet i älven att renas från bland annat mikroplaster.
Däremot kommer inte Gällivareborna märka av någon större skillnad i närtid av satsningen.
– Satsningen syftar snarare till att bibehålla Vassara älv som rekreations- och friluftsområde, till exempel gör insatsen att det inte bildas lika mycket slam i älven, säger Dan Johansson.
Utöver de 8,1 miljoner kronorna som Naturvårdsverket gått in med kommer Gällivare kommun gå in med 900 000 kronor för att sjösätta projektet.
Enligt Dan Johansson är förhoppningen att reningsstationen ska tas i bruk under sommaren 2022.