Nu ska köerna bort

NSD:s artikel blev en väckarklocka för psykiatrin. Nu anställs fler läkare. Köerna ska bort.- Ett års lidande för min anhörige är så onödigt, men stort tack till divisionchef Stefan Bergström, för att han tydligen agerat i frågan, säger författare Mikael Niemi.

"Ett års lidande för min anhörige är så onödigt, stort tack till division-chef Stefan Bergström, för att han tydligen agerat i frågan", säger för-fattare Mikael Niemi.  FOTO: SCANPIX

"Ett års lidande för min anhörige är så onödigt, stort tack till division-chef Stefan Bergström, för att han tydligen agerat i frågan", säger för-fattare Mikael Niemi. FOTO: SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

GÄLLIVARE2009-11-26 06:00
Författaren Mikael Niemi riktade svidande kritik mot den psykiatriska vården i Gällivare. Hans anhörige riskerade att förlora körkortet då ingen läkartid kunde erbjudas för intygsskrivande. Kritiken handlade om bristande rutiner och anhöriga som inte får respons på brev och telefonsamtal. Han tyckte att bemötandet var upprörande, nonchalant och obegripligt. Även länsstyrelsen ifrågasatte situationen och den mycket långa väntetiden för intygskrivande, vilket orsakar lidande och förlorade körkort.
- Nu har min anhörige överflyttats till Sunderbysjukhusets psykiatri, som vi begärt, och vips har han fått läkartid den 2 december. Vilken skillnad i bemötande. Det är tråkigt att man ska behöva gå till tidningen för att det ska börja hända saker, säger Mikael Niemi.
13 doktorer på plats
När NSD kontaktar divisionchef Stefan Bergström, säger han att det är en otroligt tråkig situation.
- Jag hade inte klart för mig att vi låg så långt efter med intygen. Nu får psykiatrin i Gällivare förstärkning och jag förväntar mig att problemen löser sig. Nu har vi en bemanning i Gällivare som vi inte haft på många, många år. Vi ökar antalet läkare nu. Vi har åtminstone fem överläkare. I går hade vi 13 doktorer på plats, med AT-läkare och medicine studerande, säger Stefan Bergström.
Han påpekar att rekryteringen har pågått under lång tid men nu gett resultat.
- Det har absolut funnits fog för kritiken. Man kan inte skylla på media att en negativ bild sprids. Media speglar vad som händer, men det finns mycket som fungerar bra inom psykiatrin, säger Stefan Bergström.
Får intyget fixat
Staffan Rosenius, verksamhetschef vid Malmfältens psykiatri, välkomnar förstärkningen till psykiatrin i Gällivare.
- Efter den här veckan kommer vi inte att ligga efter alls. Mikael Niemis anhörige får intyget fixat den här veckan. Vi har haft en prioritetsordning där vi följt den av riksdagen fastlagna vårdansvarsordningen. Vi har haft en ökad belastning när Försäkringskassan aviserade sina förändringar, säger han.
Staffan Rosenius säger att han inte erbjudits mer resurser av divisionschefen.
- Det får stå för honom. Jag har inte uppfattat att vi fått något erbjudande om förstärkning, säger Rosenius.
"Tack till divisionschefen"
- Ett års lidande för min bror är så onödigt, men stort tack till divisionchef Stefan Bergström, för att han tydligen agerat i frågan. Jag ifrågasätter fortfarande hur det kunde ta så lång tid. Om det var så lätt att åtgärda varför har man inte gjort det tidigare. Det är ju helt enkelt för att det kom i tidningen. Jag fick många reaktioner från andra anhöriga som upplever missnöje med vården.
- Det är känsligt med psykisk sjukdom, som patient kan man bli ansedd som bråkig om man kritiserar och det kan skrivas in i journaler och påverka medicinering och bemötande. Jag känner nu en lättnad och det gör min anhörige också. Jag vill inte klanka ner på hela Gällivare sjukhus, det finns vänlig, fin och kompetent personal på sjukhuset, det vet jag efter kontakter med andra avdelningar, säger Mikael Niemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om