I onsdags publicerade vi en artikel om Gudrun Kuhumnen där både hon och hennes sambo Nils-Erik Poidnakk riktar skarp kritik mot vården i Gällivare. Då hon flera gånger blivit lämnad i rullstolen och familjen har fått rycka in för att hjälpa henne.
När vi pratar med ledamöter i socialnämnden har de ingen kännedom om klagomålen.
– Jag kan inte kommentera enskilda fall som du vet, men det låter naturligtvis inte okej det som skrivs i artikeln och från socialförvaltningens sida tar vi det på största allvar, säger Johannes Sundelin.
Enligt Paula Palmqvist (SD) har hon själv lyft frågan om korttidsenheten i nämnden.
– Just att det har varit mycket outbildad personal och mycket timvikarier, jag har till och med reagerat på att alla inte har kunnat språket. Mycket av det vet jag ju för att jag jobbar i samma hus, säger hon och fortsätter:
– Ofta är korttidsenheten den första kontakten med den kommunala omsorgen och där ska det vara tipp topp och bra utbildad personal. Det ska vara tryggt att lämna sina anhöriga där, men det har inte riktigt varit så. Det har varit mycket problem. Det har lyfts i nämnden och det är någonting förvaltningen jobbar på.
Paula Palmqvist berättar också att det inte har kommit några signaler från hemtjänsten om att det skulle vara en resursfråga.
– Jag vet inte var det har brustit men jag kan tänka mig att det är en planerings- och personalfråga, då måste de ansvariga cheferna kunna svara på vad som har hänt, säger hon.
Sedan är det inte säkert att varje enskilt klagomål når nämnden, berättar Johannes Sundelin, men alla klagomål analyseras och används för att förbättra verksamheten.
– Vissa saker utreder man på tjänstenivå och vissa saker behöver lyftas till nämnden. Vi har inte specifikt hanterat det här i nämnden ännu men vi ska djupdyka i frågorna och se vad som hänt och som eventuellt behöver förbättras.
Vidare lyfter han att klagomål och synpunkter välkomnas och är en viktig del i förvaltningens utvecklingsarbete.
– Vi har gjort ett antal saker för att stärka upp så vi har tillgång till mer ordinarie personal, vi har tillsatt arbetsledartjänster så cheferna kan vara mer närvarande och vi har tillsatt en projektledare för att vi ska bli bättre på att jobba med individens behov i centrum.