Det är väl tur för publiken i Gällivare att det i det här fallet är reportern/fotografen som är dålig i halsen och inte artisten. Så det inbokade mötet på Grand Hotel görs om till en telefonintervju.
Lisa Nilsson på en bild på plats i Gällivare då? Det fixar hon själv med en selfie tagen från hotellet med Dundret i bakgrunden.
Hon är i Gällivare för att på torsdagen och fredagen för att göra två spelningar med Norrbotten Big Band.
Från början var det här ett näringslivsevent som blev inställt på grund av pandemin.
– Det var fantastiskt att det gick att ordna. Tur i oturen att det i stället blev offentliga konserter, säger Lisa Nilsson.
Det är ingen greatest hits-spelning med det vanliga bandet som Nilsson ska bjuda på i Gällivare. Det här är fortsättningen på samarbetet med Norrbotten Big Band som började 2014.
Det här blir en kväll med jazz, soul och brasiliansk musik i storbandsform.
– Det handlar om att ta sig musikaliska friheter och det bygger bara på fantastiska låtar som vi har samlat varsamt.
Lisa Nilsson kallar det för en frizon.
– I stället för att försöka göra nån slags anpassning där de ska underkasta sig en massa hits så utnyttjar vi det här bandets fulla potential. Det är jag som reser in i deras värld snarare än att de reser in i min.
Det har aldrig funnits planer på att göra något mer med Norrbottens Big Band, en skiva kanske?
– Vi har pratat om det flera gånger att vi borde spela in det. Det finns så många såna drömmar och så lite pengar och tid oftast. Några gånger har jag tänkt att nu gör vi det och så blir det att nåt annat dyker upp. Då tar det ett helt år att genomföra och äter upp all den tiden.
Det har varit en tuff pandemi för många kulturarbetare och en stjärna som Lisa Nilsson är inget undantag.
– Jag hade stor otur med andra privata saker som sammanföll med det här. Jag hade jättemycket ekonomiska utmaningar som inte passade bra med en pandemi. Men jag klarade det och det som händer är att man blir extremt ödmjuk av det. Man får en påminnelse. Alla har vi börjat nån gång som fattiga studenter med havregrynsgröt och fiskpinnar. Det minns man som ganska nyligen, säger hon och fortsätter:
– Att skakas om så här och få insyn i att det är så här det känns för så himla många som lever så här jämt. Som är arbetslösa länge, som blir deprimerade och utbrända.
Nilsson berättar att hon hela tiden fick söka nya lösningar. Som när hon och Stephen Simmonds med ett litet band spelade för ett fåtal inbokade gäster på ett hotell i Stockholm.
I somras fick Nilsson ihop en turné och det väntar en till i december tillsammans med gitarristen Mattias Torell. Jazz, soul och storband kommer att dominera kvällarna i Folkets hus i Gällivare. Men det finns en chans att någon av hennes tidiga låtar dyker upp i spellistan.
– Mattias Torell är med i kompet här. Vi brukar slänga in nåt extra beroende på var vi är. Spelar vi i Finland så tar vi nån låt som blev en hit där.
Det finns ingen chans att superhiten ”Himlen runt hörnet” kan bli ”Dundret runt hörnet” i Gällivare?
– Dundret runt hörnet, det hade varit nåt det, haha. Det är faktiskt en rolig tanke. Man ser ju knappt Dundret i dag för att det är så mycket snömodd. I morgon (läs fredag) har vi turnébussen här, då kan vi kanske ta oss upp dit.