Nu är marknaden igång

Nu har Gällivares 225:e vintermarknad sparkat i gång. 110 knallar hoppas på hyggligt väder och goda affärer. Årets tema är mat.– Här säljs forbondekorv, barkbröd, getost och rökta ostar. Men huvudsaken med marknaden är att det är en stor mötesplats säger marknadsgeneral Mikael Fabricius.

En glad marknadsgeneral, Mikael Fabricius.

En glad marknadsgeneral, Mikael Fabricius.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-03-14 18:19

Som ett vårtecken har marknaden kommit till stan. Vädret är gråvår med snålblåst men hopp finns om sol och vår. I år deltar 110 marknadsknallar, det är tio fler än i fjol, vilket gläder marknadsgeneral Mikael Fabricius.

– Knallarna hoppas på goda affärer. Det har varit tufft för dem, det har varit OS och marknader har blåst bort. De flesta av knallarna är 70 plus och det är mycket utgifter med resor och annat, sen hänger det på väder och vind och vilken del av månaden det är. En lönehelg säljer bättre men i Malmfälten spelar det ingen roll. Här finns det alltid pengar, säger Mikael Fabricius, som är marknadsgeneral för 21:a gången.

Hantverk och marknadslycka

Gällivare marknad pågår hela helgen med marknadsförsäljning, matmässa, marknadsgudstjänst, samisk slöjd, musik och utställningar.

Marknadsknallen Katarina Wennström från Överkalix säljer hantverk i skinn. Tillsammans med maken, som grundade företaget, syr hon skinnryggsäckar, pälsmössor, babytossar, handskar och mycket annat.

– Det är bra stämning i Gällivare, mycket folk och bra service från arrangörerna. Här känner jag mig som hemma och Gällivare är min hemkommun, jag kommer från Yrttivaara, säger hon.

Ett lyckligt gäng som fått marknadsledigt från jobbet på SAVO besöker marknaden.

– Jag ska köpa filmer och skivor, säger Ronny Karlsson.

– Marknaden är det bästa som finns. Vi ska köpa godis och korv och träffa mycket folk, kanske blir det marknadsdans, säger Anders Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om