Nu är det färdigsnyltat

Nu är det färdigsnyltat för flygbolagen. - Vi ska ha kontant betalt och klarar inte flygbolagen av det så får Rikstrafiken som upphandlat affären betala, säger Gällivares kommunalråd, Tommy Nyström.

Foto: Maria Ödalen

Gällivare2008-05-30 06:00
Upphandlingen för flygtrafiken på de mindre flygplatserna i Norrbotten är klar efter Rikstrafikens beslut i går.
Beslutet innebär att Nextjet AB tilldelas avtal på bland andra flyglinjerna Arvidsjaur-Lycksele-Arlanda och Gällivare-Arlanda och Scandinavian air ambulance på linjen Pajala-Luleå.
Fast Tommy Nyström är inte nöjd.
Skyldiga miljoner
Fem olika bolag har trafikerat linjen Gällivare - Arlanda sedan 2005 och enbart de två senaste, Nordic airways och Swedline tillsammans har skulder till Gällivare kommun på 5,5 miljoner kronor.
- På kommunstyrelsen på måndag fattar vi beslut om att vi ska ha kontant betalning av bolagen, annars kräver vi pengarna av Rikstrafiken som upphandlat trafiken av flygbolag som inte haft ekonomin att klara av operatörskapet.
Gällivare kommun har fått in 380 000 kronor av skulderna.
I Tommy Nyströms värld finns inte möjligheten att Gällivare ska stå utan flygtrafik fram till den 26 oktober då det nya avtalet träder i kraft och Nextjet tar över trafiken.
- Nej. Vi har heller inte fått information om turtäthet, men tydligen handlar det om ett turbopropplan av typen ATP som tar 70 passagerare. Det är bra även om resan förmodligen tar längre tid till Stockholm än tidigare. Fast det är mycket märkligt att Rikstrafiken inte har pratat med oss och informerat.
Nöjd generaldirektör
Ulf Lundin, generaldirektör på Rikstrafiken, är nöjd över avtalet.
- Vi är nöjda med anbudsförfarandet och vi har vinnande operatörer som vi bedömer har goda förutsättningar att bedriva trafiken på ett bra sätt.
För Rikstrafiken blir kostnaderna cirka 80 miljoner kronor per år, vilket är i nivå med det förväntade och på ungefär samma nivå som
i dag.
De nya avtalen gäller i tre år från den 26 oktober 2008.
- För resenärerna och regionerna tror vi att resultatet innebär en flygtrafik med hög kvalitet, säger Johan Holmér, ansvarig handläggare på Rikstrafiken.
- Vi har i anbudsprocessen också lagt vikt vid att operatörerna ska samverka med regionerna och vi bedömer att detta ska innebära en bra möjlighet att utbudet kan anpassas till det behov som finns ute i regionerna, avslutar Johan Holmér.
Delmål uppnått
Nextjet har haft luft under vingarna i fem år och bolaget finns
i Stockholm.
- Det känns tillfredsställande att efter fem års hårt arbete uppnå ett av de delmål ledningen satte upp vid starten av bolaget. Strategin har alltid varit att växa i en takt som känns komfortabel för att kunna leverera bästa tänkbara produkt till våra passagerare, säger Nextjets verkställande direktör Magnus Ivarsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om