"Nödvändigt sanera Nautanen"

Det gamla gruvområdet Nautanen är en miljöfara med stora kopparutsläpp. Nu föreslås att det planerade saneringsprojektet stoppas då de ekonomiska konskekvenserna inte kan överblickas.

Gruvan i Nautanen var i drift mellan 1902-1908. Miljö- och byggnämnden anser att efterbehandlingen av Nautanen är högt prioriterat ur miljösynpunkt då kopparurlakning påverkar sjöar och vattendrag.

Gruvan i Nautanen var i drift mellan 1902-1908. Miljö- och byggnämnden anser att efterbehandlingen av Nautanen är högt prioriterat ur miljösynpunkt då kopparurlakning påverkar sjöar och vattendrag.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2014-01-14 21:23

Efterbehandlingen av den gamla gruvan i Nautanen ska upp på kommunstyrelsens bord på måndag. Service och tekniknämnden föreslår att projektet avslutas. De anser det omöjligt att utföra projektet då Sveaskog inte vill ta på sig det långsiktiga ansvaret. "Service- och teknikförvaltningen kan inte ta på sig uppföljning och underhåll av saneringsåtgärderna på annans mark utan ett giltigt avtal där ansvarsförhållandena är reglerade."

Fem gruvor

Nautanens Kopparfält AB drev gruvorna i Nautanen 1902-1908. Det var fem gruvor, Dagny, Fredrik, Hoppet, Maria och Max. Ett gruvsamhälle med 400 invånare växte upp kring gruvorna som hade anrikningsverk, smältugnar och linbana till Koskullskulle. Gruvornas livslängd blev kort, fyndigheten var mindre än beräknad. Sveaskog äger marken och Gällivare kommun är huvudman i ett statligt finansierat efterbehandlingsprojekt där kommunen erhöll 35 miljoner kr år 2011. Avtalet mellan Sveaskog och kommunen har löpt ut och nytt avtal har inte ingåtts.

Miljöskador

Kommunstyrelsens arbetsutskott bedömer att man ska avsluta projektet då Gällivare kommun inte är ansvarig för den förorening som åsamkats av annan part och inte äger eller har tillträde till fastigheten.

Miljö- och byggnämnden anser att efterbehandlingen av Nautanen är högt prioriterat ur miljösynpunkt då kopparurlakning påverkar sjöar och vattendrag.

– Vi tycker inte att man ska avsluta ärendet. Det är nödvändigt att sanera området. Gruvan läcker ut enorma mängder gifter som orsakar miljöskador. Det rinner direkt ut i Lina älv och vidare i Natura 2000 område, säger Ulf Normark, miljö- och byggnämndens ordförande (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om