Nilivaara Folkets hus i konkurs

Folkets Hus i Nilivaara har gått i konkurs. Det kommunala driftsbidraget drogs in och ekonomin havererade. - Det går inte att driva Folkets hus utan pengar, säger forna kassören Margareta Josefsson.

Folkets Hus i Nilivaara har gått i konkurs. Det blir bingo i klubbstugan i fortsättningen. Den här bilden togs 2006 i samband med bilbingo i Nilivaara.FOTO: Joakim Magnusson

Folkets Hus i Nilivaara har gått i konkurs. Det blir bingo i klubbstugan i fortsättningen. Den här bilden togs 2006 i samband med bilbingo i Nilivaara.FOTO: Joakim Magnusson

Foto: Joakim Magnusson

GÄLLIVARE2010-12-08 06:00
Folkets hus i Nilivaara har försatts i konkurs den 30 november 2010. Styrelsen har avgått och sista man har släckt lyset i Folkets hus som nu står öde och tomt, med elen avstängd. Margareta Josefsson, tidigare kassör i föreningen, tycker att det är tråkigt.
Styrelsen slutade
- Det bär sig inte längre. Kommunen drog in driftsbidraget på 40 000 kronor, vi hade för få aktiviteter i huset och för lite uthyrningar. Nu vet jag inte vad som ska hända med huset, det är ett fint hus från 40-talet som är reparerat, det är synd om det ska stå och förfalla, säger Josefsson.
När driftsbidraget drogs in föll ekonomin. Föreningsstyrelsen avsade sig sina uppdrag vid årsmötet och lovade vara behjälpliga om någon annan ville ta över.
- Ingen har nappat på det, säger Margareta Josefsson.
Byn har förlorat skolan, affären och nu Folkets hus. En dyster utveckling och framtidstron är rejält naggad i kanten.
- På 1960-talet var vi omkring 600 invånare, Folkets hus hade stora danser med stora orkestrar, det var mycket liv i byn. Då fanns skolor i Nilivaara, Granhult, Markitta med över 100 elever i varje skola.
Bingo i Klubbstugan
På senare tid har Folkets hus använts för bingo och PRO-dans ibland. Nu får bingon flyttas till Klubbstugan.
- Det finns många lokaler i byn. Folk träffas i församlingshemmet, träffpunkten och i klubbstugan, säger Margareta Josefsson.
Folkets hus-föreningen har inte några tillgångar förutom fastigheten, som troligen blir svårsåld. I övrigt förekommer löpande skulder samt kostnader för genomförande av likvidation. Bolagsverket har utsett advokat Ulf Nordekvist till likvidator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om