Nikkaluokta – en pärla i Gällivare kommun

Besöksnäringen i Gällivare går starkt framåt. Tre starka aktörer hittar vi i Nikkaluokta med omnejd.

Framåt. Tre starka aktörer hittar vi i Nikkaluokta med omnejd. Kommunens utvecklingsenhet och kommunalråd har besökt Nikkaluokta Sarri AB, Nikkaluokta Alltransport och Enoks i Láddjujávri. På bilden kommunalråden Jeanette Wäppling och Lars Alriksson tillsammans med Andreas Sarri och Lisa Utsi Sarri från restaurang Enoks i Láddjujávri.

Framåt. Tre starka aktörer hittar vi i Nikkaluokta med omnejd. Kommunens utvecklingsenhet och kommunalråd har besökt Nikkaluokta Sarri AB, Nikkaluokta Alltransport och Enoks i Láddjujávri. På bilden kommunalråden Jeanette Wäppling och Lars Alriksson tillsammans med Andreas Sarri och Lisa Utsi Sarri från restaurang Enoks i Láddjujávri.

Foto: Pressfoto

Gällivare2017-04-20 15:00

Kommunens utvecklingsenhet och kommunalråd har besökt Nikkaluokta Sarri AB, Nikkaluokta Alltransport och Enoks i Láddjujávri.

Erik Sarri driver företaget Nikkaluokta Alltransport. Han jobbar främst med fjälltransporter och levererar över 100 ton varor till Kebnekaises fjällstation varje år. Livet på fjället har gått i arv i generationen och idag arbetar han tillsammans med dottern Ellen.

– När det inte är turistsäsong har vi fullt upp med vår andra näring; renskötseln. Vi är många som hjälps åt och det är skönt att ha två ben att stå på, säger Ellen Poggats Sarri.

Familjen Sarri startade sin turistverksamhet i liten skala. På somrarna flyttade familjen ut till torvkåtor och erbjöd mat och boende till turister hemma i familjens hus. Med tiden utvecklades turismen i området till vad den är idag. Fjällanläggningen Nikkaluokta Sarri AB ägs och drivs av Margareta och Anna Sarri, mor och dotter. Företaget har en stabil utveckling med stort fokus på hållbarhet och långsiktighet. Kvalitetsarbetet går som en röd tråd genom verksamhetens utveckling.

År 2010 utsåg Gällivare kommun företaget till årets miljöstipendiat, de är certifierade enligt Sápmi Experience vilket innebär att verksamheten är kvalitetssäkrad enligt samiska värdegrunder. Restaurangen Skáidi är diplomerad av Slow Food Sápmi som värdesätter lokalproducerad, rättvis och ren mat.

– Vi har ett stort miljöengagemang och är certifierade enligt ISO 14001. Framtiden är våra ungdomar, som mina åtta barnbarn, säger Margareta Sarri.

– Vi vill göra det bra och i den skala som passar oss och bygden. Vi stänger för säsongen den 7 maj vilket är bra för renarna som kalvar och behöver lugn och ro, förklarar Anna Sarri.

Restaurang Enoks i Láddjujávri fick nyligen utmärkelsen ”Årets byggnad” av kommunen. Dessutom har man byggt nya fjällstugor med självhushåll som blivit ett lyft för verksamheten. Hit kommer turister som är på väg mot Kebnekaise men också för att uppleva livet långt från storstädernas surr. Stilla norrskensturer blandas med älg- och rensafari.

– Under event som Fjällräven Classic går det åt 1500 renburgare, berättar Andreas Sarri och Lisa Utsi Sarri och fortsätter;

– Stuguthyrningen är öppen hela april, samt första veckan i maj. Sedan öppnar vi åter i mitten på juni fram till mitten av september.

– Det var fantastiskt roligt och intressant att få höra tre familjeföretag berätta om sin verksamhet. Vilket genuint intresse för miljön och sin bygd, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling.

– Alltid lika fantastiskt att få besöka Nikkaluokta, denna pärla i Gällivare kommun. Härligt att lyssna på det engagemang och drivkraft som växer sig stark här och med den ödmjukhet och ansvar om miljön och samhälle som företagsamhet här kräver, avslutar Lars Alriksson, kommunalråd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om