Det sökta bygglovet gäller att under en begränsad tid av fem år, med option på ytterligare fem år, uppföra två flerbostadshus i två plan med 96 rum vardera och tillhörande parkeringsplatser.
Tanken är att de stora gruvföretagen LKAB och Boliden, och företaget själva, ska kunna hyra ut till sina entreprenörer, enligt Ejlert Martinsson, tidigare ägare av Mefab som ska hjälpa till med Kalvastas etablering.
– Det finns inget skrivet avtal med bolagen men vi vet att det kommer finnas ett stort behov när satsningarna i LKAB och Boliden intensifieras. Därför ser vi att det finns behov för bostäderna, säger han.
Miljö-, bygg- och räddningsnämnden tycker det är bra att företaget vill uppföra de tillfälliga bostäderna, men att marken inte är lämplig, enligt ordföranden Tommy Nyström (S).
– Vi anser inte att de som ska bo i byggnaderna skulle få drägliga levnadsförhållanden på ett industriområde, säger han.
Förhoppningen är att företaget ska kunna erbjudas annan mark. Men Nyström kan inte svara på var och hänvisar frågan till samhällsbyggnads- och teknikchefen Nina Eliasson.
Hon svarar att kommunen inte planlägger för tillfälliga bostäder utan att det i sådana fall skulle vara möjligt i de detaljplaner som redan finns framtagna för exploatering.
– Jag kan inte svara på rak arm om det är möjligt att hitta mark till bolaget utan vi måste i dialog se på förutsättningarna. Jag känner inte till det specifika ärendet då det är en annan nämnd som fattat beslut om bygglovet, säger Nina Eliasson.
Kalvasta har även visat intresse för att bygga ett hotell på Dundret men även där är detaljplanen för marken inte färdig.
Från Mefabs och Kalvastas sida finns viss frustration över att man nekas och dialogen med kommunen upplevs så bristfällig att de överväger att titta mot andra kommuner för att få fram projekt.
– Det pratas nu om att vända sig mot Kiruna eller Boden som också är i behov av byggnationer. Boden är ju kända för sitt goda företagsklimat, säger Ejlert Martinsson.
Enligt Nina Eliasson handlar det om att exploatören, det kommunala bolaget Dundret, väntar på en Natura 2000-utredning innan det kan bli tal om att gå vidare med detaljplaneförfarandet.
Ejlert Martinsson är även aktiv politiker i Moderaterna och vill att kommunen bättre tar tillvara företag som vill etablera sig.
– Gällivare är ju redan i botten i näringslivsrankingen och det här är bara ytterligare ett bevis på det, säger han.