Repisvaara är det nya bostadsområdet på berget. Här finns kärnvärden som natur, fjäll, snö, vintersport och friluftsliv.
- Repisvaara ska erbjuda ett naturnära boende i skogen med utsikt över fjäll och natur, säger Gällivare kommuns exploateringsingenjör Christina Eneris och samhällsplanerare Liza Yngström.
Utvecklingsplanen för Repisvaara upprättas av ALMA arkitekter AB.
- Utvecklingsplanen för Repisvaara ska vara klar i september och gå ut på internremiss i kommunen innan politiska beslut, säger Christina Eneris.
Serpentinvägar
Man ska ta hänsyn till topografin och bygga naturvägar och slingrande serpentinvägar. Området ska få en attraktiv lokaltrafik, förskola och grönområden mellan husen.
- Det ska vara så lite åverkan på naturen som möjligt. Människor ska bo naturnära och alla bostäder har direktkontakt med naturen, minst en sida, framsidan eller baksidan vetter mot skogen, säger Liza Yngström.
Repisvaara är ett soligt bergsområde och har ett gott mikroklimat. Det visar solstudier som gjorts.
- Här ska människor kunna ta skidorna och skotern direkt från bostaden. Vi tror att de som bor här är friluftsintresserade och Gällivare ska skapa attraktiva bostadsmiljöer, säger Liza Yngström.
Repisvaara ska bebyggas i tre etapper, beroende på intresse. Först ut är LKAB som snart väntas få klartecken för att bebygga Norra Repisvaara, ett tidigare obebyggt område mellan restaurang Glada kocken och Porjusvägen.
Mixad bebyggelse
Intresset för att bygga i området är stort. Redan nu byggs villor på Repisvaara, på den mark som sålts av Dundretanläggningens ägare Emmoth, till privatpersoner. I framtiden planeras 6-900 bostäder på berget.
- Det är ett nytt område, jungfrulig mark, en utmaning och en möjlighet. Det är jättespännande, en möjlighet att göra ett riktigt unikt bostadsområde, säger Christina Eneris.
I planerna finns en naturlekplats, attraktiva mötesplatser, naturplatser och Repisvaara centrum. Ett hållbart system gällande energi, vatten, avlopp, och återvinning med kompostering. Den nya bebyggelsen ska vara mixad, de flesta husen ska vara låghus, några fyra-våningshus, villor och radhus.
Kommunen planerar inte att bygga själv, utan avvaktar intresse från olika intressenter. Den 30 augusti ska detaljplanerna för LKAB:s bostadsbyggande behandlas i miljö- och byggnämnden.