Skulle på sin systers begravning – nattåget kom aldrig

Ann-Charlotte Yngström skulle ta nattåget till Uppsala för att gå på sin systers begravning. Men tåget kom aldrig. Istället fick hon sätta sig i bilen mitt i natten, köra till Luleå och ta flyget till Arlanda. Nu har hon anmält tågbolaget Vy Tåg AB till Allmänna reklamationsnämnden.

Tillsammans med flera andra resenärer stod Ann-Charlotte Yngström och hennes son och väntade på nattåget i flera timmar - förgäves. Något tåg dök aldrig upp. Inte heller någon tågersättningsbuss.

Tillsammans med flera andra resenärer stod Ann-Charlotte Yngström och hennes son och väntade på nattåget i flera timmar - förgäves. Något tåg dök aldrig upp. Inte heller någon tågersättningsbuss.

Foto: Niclas Petersson

Gällivare2023-01-15 06:03

Den 14 december ifjol skulle Ann-Charlotte Yngström från Koskullskulle ta nattåget till Uppsala, för att gå på sin systers begravning, tillsammans med sin son. 

– Vi hade bokat en egen sovkupé hela vägen från Gällivare till Uppsala och tåget skulle gå klockan sju på kvällen. Tåget var dock försenat och vi fick besked att det skulle komma 20.45 istället. Därefter kom det ett nytt besked att det var försenat till 00.30 på natten, berättar hon.

Ann-Charlotte och hennes son var inte ensamma på stationen i Gällivare. Det var flera andra resenärer som väntade på samma tåg.

– Bland annat var det några ungdomar som min son är bekant med och de skulle med ett utlandsflyg.  

Klockan passerade midnatt, men vid halv ett-tiden hade fortfarande vare sig tåg eller tågersättningsbussar dykt upp.

– Vi väntade ett bra tag, för vi tänkte ju att de ändå skulle skicka bussar, men vi fick ingen information. Vid den tiden på natten är det väl ingen som jobbar, men jag kan inte förstå hur man kan gå hem från jobbet innan problemet är löst. 

Vy Tåg skickade ett sms att tåget drabbats av en trafikstörning och att det skulle stå i Luleå över natten. Men företaget hade bokat om deras biljetter, så att istället för att åka i egen sovkupé hela vägen till Uppsala skulle de få åka i vanlig sittvagn och dessutom byta tåg både i Umeå och Sundsvall. Istället satte sig Ann-Charlotte och sonen i bilen och körde, mitt i natten, till Kallax flygplats.

– Jag var så uppvarvad, ledsen och frustrerad. Det tog fyra timmar på grund av alla långtradare och för att det var fruktansvärt mycket snörök på vägen.

Från Arlanda fick de ta taxi till Upplands Väsby, eftersom ingen hade möjlighet att hämta dem. När de skulle hem igen valde de återigen flyget.

– Vi hade ju bilen stående på flygplatsen och kunde inte gärna först ta tåget till Gällivare och sedan åka till Luleå för att hämta bilen.

När Ann-Charlotte kommit hem kontaktade hon Vy Tåg och krävde ersättning för hela tågresan tur och retur, totalt 7143 kronor. Företaget sade sig vara villiga att betala kostnaden för ditresan, dock inte för returresan. Hon tog då kontakt med kommunens konsumentrådgivare som uppmanade henne att kontakta ARN. 

– Jag blev väldigt besviken. Jag har inte ju begärt att de ska ersätta oss för vare sig flygresa, bensinkostnader, parkeringen på Kallax eller taxiresorna. Att betala tillbaka för tågbiljetterna är väl ändå det minsta de kan göra tycker jag. 

Ann-Charlotte ställer sig frågan vad hon skulle ha gjort om hon hade haft det sämre ställt ekonomiskt.

– Tänk om jag hade varit långtidssjukskriven eller arbetssökande? Då hade jag ju kanske inte kunnat ta mig till min systers begravning.

Araz Zeighami, planeringschef på Vy Tåg, är inte insatt i Ann-Charlotte Yngströms fall, men beklagar ändå hennes upplevelse.

– När ett tåg blir inställt så är det oftast kopplats till någon större händelse längs banan, men det kan ju hända att just vid det här enskilda tillfället har driftsledningen missat att informera resenärerna. Jag beklagar oavsett.

Finns det ingen som kan ge information efter de ordinarie öppettiderna?

– Det går alltid att komma i kontakt med Trafikverket och normalt sätt så vidarebefordrar de frågan till vår tjänstgörande driftledning. 

ANMÄLAN ARN

Det företag som du anmäler får läsa det du skickar in. Alla handlingar som kommer in blir offentliga. Det betyder att den som vill har rätt att läsa dem. Det som skickas in sparas i två år. De beslut som ARN tar har ingen rättslig sanktion. Med det menas att företaget inte måste följa det beslut som ARN tar. Däremot har ARN något de kallar för "svartalistan" som innebär att företag som inte följer ARN:s råd blir listade på en lista där ARN varnar privatpersoner för att använda sig av företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!