- Svenska barn lider brist på järn, zink och protein, vilket ger oro, koncentrationssvårigheter och minnesproblem, säger Mariana Sundkvist, som föreläste vid matmässan på Sjöparksskolan i helgen.
Hon berättar att 60 procent av tonårstjejerna i skolan inte äter frukost och 40 procent äter inte lunch. Unga kvinnor lider ofta av järnbrist som påverkar humöret, orken och koncentrationen. 25 procent av all energi som barnen äter kommer från godis, glass, läsk och snacks. En dålig diet påverkar och krymper våra hjärnceller, så att vi minns sämre och mår sämre.
- Det är skrämmande att vi lägger 41 procent av hushållsbudgeten på skräpmat, säger Mariana Sundkvist.
Bra mat för hjärnan är fisk, skaldjur, oljor, nötter, frön, kött och gröna bladgrönsaker, 400 gram frukt och grönt per dag.
"Världsklass"
Karin Frohm, från Tårrajaur i Jokkmokk, bjöd besökarna på välsmakande kråkbärsgelé. I företaget Karins Handelsbod, bakas det bröd, plockas bär och tillverkas naturgodis.
Marie Anne Björn från Niemisel föreläste om slowfood och närproducerad mat. "Ren, god och rättvis mat." Hon har även gett ut två skrifter med titeln "Skogens skafferi".
- Norrbottniska livsmedel är av världsklass, säger Per Holmqvist, verksamhetsutvecklare vid Leader Polarisprojektet "Nordansmak".
Nordansmak är en webbaserad handelsplats för lokalt producerade livsmedel.
- Vi har över 5 000 produkter som är närproducerade. Nu börjar vi med det nya, att leverera en veckokasse med mat hem till folk i hela Norrbotten, mat och recept för tre dagar. Närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt, säger Per Holmqvist.
Björkplättar och älgörtssaft
God ost bjöd Skabram Turism och gårdsmejeri på. Hans Dewaard är holländare, jazzmusiker och kobonde. Kom till Norrbotten för nio år sedan och köpte en turistanläggning nära Jokkmokk.
- Vi har tio fjällkor och vi säljer mycket ost till Stockholm säger han.
Eva Gunnare presenterade sitt nystartade företag "Essense of Lapland", som arrangerar smakupplevelser för grupper. Vad sägs om björkplättar, älgörtssaft, skvattram-majonäs med tunnbrödsstick, potatissoppa med granskottsolja, örtgravat renkött och ädelfisk, fjällsyresås, kanderad kvanne eller chokladpraliner med odon.
- Genom bildspel, personliga berättelser, sång och spännande smakupplevelser, leds gästerna in i den lappländska världen, säger Eva Gunnare.
Det var Landsbygdsrådet i samarbete med Studiefrämjandet, Metso och Vänsterpartiet, som inbjöd till mässan. Ordförande Solveig Granath, hade förväntat sig fler besökare än 90.
- Vi har ett fint föreläsningsprogram, många mässutställare och fritt inträde, det är väl VM och det fina vårvädret som drar, säger hon.
Sopptanterna hade hand om förtäringen och vinsten går till en vårdcentral i Limas fattigkvarter. Övriga föreläsare var Kristina Wikström, Hushållningssällskapet, Tryggve Bergman, Matproducenterna i Norr och Roger Ylipää, länsstyrelsen.