Näringslivsprofil slutar – redan efter drygt ett år

Lars Lindberg som tillträdde som vd för Gällivare näringsliv för lite mer än ett år sen har beslutat sig för att avsluta sin tjänst. Ett avslut som, enligt honom, beror på förändrade familjeförhållanden.

Gällivare ska bli bättre på att jobba med näringslivsfrågor och erbjuda bättre service till sina företagare.

Gällivare ska bli bättre på att jobba med näringslivsfrågor och erbjuda bättre service till sina företagare.

Foto: Monica Olofsson

Gällivare2025-02-26 00:01

Nyheten i korthet

  • Lars Lindberg, VD för Gällivare Näringsliv, har beslutat att lämna sin tjänst efter drygt ett år på posten på grund av förändrade familjeförhållanden.
  • Under sin tid i Gällivare har Lindberg arbetat med utmaningar som rekrytering och bostadsbrist, samt förbättring av kommunens näringslivsrankning.
  • Lindberg har ännu inte avslöjat sina framtida planer, men nämner möjligheten till eget företagande och nya uppdrag.

– Det är egentligen inga konstigheter. Det är ändrade privata förutsättningar som gör det svårt att jobba och bo på olika orter. Det är inga konflikter som lett fram till det här. Utan att min fru fått ett nytt jobb som gör att hon reser mer i Sverige och en krasslig mamma som fått mig att fatta det här beslutet, säger han.

Lars Lindberg menar att tiden i Gällivare har varit otroligt intressant just på grund av att det händer så mycket i Gällivare.

– Även om det avvaktas kring en del beslut så är både Gällivare och Kiruna i något av en sjätte växel redan så det är redan ett hett näringslivsklimat och det kommer att gynnas ytterligare av stadsflyttar och nya gruvnivåer, säger han.

Eftersom det redan finns många jobb är det snarare frågor runtikring som blivit den större problematiken som han jobbat med under sitt år i Gällivare. Till exempel att företag som inte är löneledande har svårt att rekrytera personal och om man får tag i personal så är det istället svårt att hitta någonstans att bo.

undefined
Lars Lindberg, Gällivare näringslivs vd, slutar sin tjänst på grund av förändrade familjeförhållanden.

– Jag pratade för en tid sedan med en företagare som har butik i både Gällivare och Luleå och söker de i Luleå så får de ansökningar men i Gällivare hittar de ingen. Du måste vara en jäkligt duktig arbetsgivare för att locka till dig folk, säger Lars Lindberg.

De här aspekterna är något som Norrbotten, men kanske främst Kiruna och Gällivare, brottas med och det är något som är svårt att genomföra på egen hand.

– Vi behöver förändringen men det verkar inte något större nationellt politiskt tryck på frågorna. Det kanske har att göra med att Norrbotten motsvarar 2,5 procent av väljarkåren, då får vi skrika jäkligt högt för att höras, säger han.

En annan fråga som varit uppe på tapeten är att förbättra Gällivare kommuns näringslivsrankning. Gällivare ligger i botten av alla Sveriges kommuner.

undefined
Gällivare behöver vara diversifierat för att kunna locka folk att bosätta sig i kommunen.

– Näringslivsklimatet är något vi jobbar för att förbättra och är också något som företagen gör tillsammans. Det handlar också om hur kommunen jobbar med service från sina tjänstemän. Till exempel att förkorta bygglovstider, något som vi förkortat men det kommer att ta tid innan det syns i undersökningarna, säger han.

Det är ännu inte klart vad vd:n kommer att göra efter att han kliver av sin tjänst i sommar, men det finns planer.

– Det är en kombination av färdiga uppdrag och eget företagande men kommer det upp ett spännande jobb så kan det nog vara svårt att säga nej till, säger Lars Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!