Näringslivet glöder i Gällivare

Klimatet för företag i Gällivare är fortsatt mycket bra.Gruvindustrin och samhällsomvandlingen är två stora faktorer som ger näringslivet rejäl glöd.

Utmaningar finns. Mia Edin, vd för Företagsbolaget i Gällivare, menar att det trots ett blomstrande företagsklimat i kommunen finns utmaningar att ta itu med.?Foto: Johan Eklöf

Utmaningar finns. Mia Edin, vd för Företagsbolaget i Gällivare, menar att det trots ett blomstrande företagsklimat i kommunen finns utmaningar att ta itu med.?Foto: Johan Eklöf

Foto: Johan Eklöf

GÄLLIVARE2014-04-28 16:40

2011 blev Gällivare framröstat som Sveriges bästa företagarkommun enligt Upplysningscentralen och organisationen Företagarnas rankinglista. Prognosen ser fortsatt mycket bra ut. Förra året bildades 184 nyetablerade företag i Gällivare enligt SCB:s företagsstatistik.

– 30 nya företag är annars normalt för en stad av den här storleken. Gällivare är unikt eftersom vi har två gruvor och en pågående stadsomvandling, säger Mia Edin, vd på Företagsbolaget i Gällivare.

Bernt Wennström, utvecklingssekreterare på Gällivare kommun förklarar vidare.

– I och med den pågående samhällsomvandlingen kommer det både rivas och byggas i staden och då behöver vi fler tjänster. I gruvorna är efterfrågan på mineralerna stor och det lockar företag, säger han.

Även turistutvecklingen och handeln bidrar till det goda företagsklimatet.

Men trots att det är goda tider för företagare i Gällivare finns det problem att ta itu med. En utmaning för lokala företag är att bemöta konkurrensen utifrån.

– Företag utifrån vet att det är bra tillväxt i Gällivare och vissa av de företagen är nöjda med en liten-, om ens någon vinstmarginal för att ta sig in på marknaden. För att konkurrera med dem krävs det extremt mycket av våra lokala företag, säger Mia Edin.

Hon menar att de utomstationerade företagen riskerar bidra ytterligare till "fly-in fly-out"- trenden. Deras anställda är här för att äta, sov och arbeta. Fritiden spenderas på deras respektive hemmaplaner

– Staden blir som en oljeplattform. Så vill vi inte ha det i framtiden eftersom det inte gynnar samhällets långsiktiga utveckling.

De egna företagen står emellertid inte maktlösa och tillgodoräknar sig en hel del egenskaper som de utomstationerade saknar.

– Lokala företag har ofta mer specifika kunskaper, ett större lokalt kontaktnät och lättare att lösa problem på plats än utomstående företag, säger Mia Edin.

En annan utmaning för samtliga företag är den så kallade kompetensförsörjningen.

– Det handlar om att de anställda ska ha någonstans att bo. Det är bostadsbrist i staden och då kan inte företagen anställa folk eftersom det inte finns några bostäder, säger Bernt Wennström.

Att vara underleverantörer till stadens jättar LKAB och Boliden kan även det ha sina nackdelar.

– Det finns många underleverantörer och LKAB och Boliden kan välja och vraka mellan dem vilket innebär konkurrens, säger Bernt Wennström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!