När macken lades ner ändrades perspektiven – nu sväller byn

Industrisatsningarna i Norr- och Västerbotten spås leda till att 100 000 människor behöver söka sig norrut. Massinflyttningen blir svår att möta då det råder stor bostadsbrist i många kommuner. "Byarna skulle kunna växa om det fanns bostäder", säger Erik Carlsson, ordförande i Hakkas bygdegård, i en by som faktiskt växer.

Erik Carlsson menar att det måste komma till fler boendealternativ. Alla som flyttar till Gällivare vill inte bo i lägenhet i stan.

Erik Carlsson menar att det måste komma till fler boendealternativ. Alla som flyttar till Gällivare vill inte bo i lägenhet i stan.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2024-04-21 05:00

Nyheten i korthet

  • Industrisatsningar i Norr- och Västerbotten kan leda till att 100 000 människor flyttar norrut, vilket ökar trycket på redan ansträngda bostadsmarknader. Erik Carlsson, ordförande i Hakkas bygdegård, tror att landsbygden kan växa om det fanns tillräckligt med bostäder tillgängliga. Carlsson är positiv till planer på flyttbara hus eller "Tiny houses" som en lösning på bostadsbristen, då de är mer ekonomiskt genomförbara än att bygga nya fastigheter.

Inne i butiken håller butiksägaren Christoffer Björklund på att fylla den nyinstallereade kylen med energidryck. 

– Med lite hjälp av familjen som är i byn så lyckades vi faktiskt få in ett par av frysarna här tidigare än vad vi planerat, säger han. 

undefined
Den nya kylen fylls med energidryck.

Han har under de senaste månaderna gjort investeringar för att förbättra kylsystemet i butiken. Butiken har även fått ny led-belysning och byggts om där butikens chark fått ge plats för mer butiksyta.

Men att stockholmaren skulle flytta från Nyköping till Hakkas för att ta över en närbutik var inte något som fanns på kartan innan butiken lades ut på ICA:s hemsida. 

– Vi visste inte var Hakkas var. Det längsta jag hade varit norrut var Umeå innan vi flyttade hit och jag är ju gift med en man så vi hade vissa farhågor om att vi inte skulle bli bemött rätt men så blev det verkligen inte. Här var det öppna armar, säger Christoffer Björklund.

undefined
Christoffer Björklund hade inte varit längre norrut än till Umeå innan han tog över butiken i Hakkas.

Övertagandet och nu renoveringen av butiken är något som möts med glada tillrop från personerna i Hakkasbygden. 

En av de som reflekterat över förändringen är Erik Carlsson, Hakkas Bygdegårds ordförande. 

– Det är lite som att man behöver få perspektivet utifrån på det fina som vi har här för att vi ska förstå hur pass bra vi har det, säger han.

undefined
Erik Carlsson menar att det krävs utifrånperspektiv ibland för att förstå hur pass bra livet egentligen är.

Även han har odlat sitt utanförperspektiv då han är hakkasbon som utbildat sig och sedan valt att flyttat tillbaka hem med familjen och nu driver eget företag från arbetsrummet i villan.

– För mig spelar det ingen roll var jag befinner mig så länge det finns internet. Det blir en del resande men det hade blivit i alla fall då min största samarbetspartners finns i utlandet, i Belgien och Danmark. 

Han minns en tid för drygt tio år sen då det inte såg så lika positivt i byn. Då hade de fått besked att OKQ8 skulle lägga ned sin mack i byn.

– Det var blev en jävla fart på byborna då och vi gick ihop för ett andelsägande av en mack och försäljningen av bränsle har aldrig varit bättre än vad den varit nu. Det beror kanske också på läget nu så nära E10, säger Erik Carlsson.

undefined
Bygdegården är flitigt använd för fester och många bybor passar på att besöka badet under de dagar då det är öppet.

Hakkas är Gällivare kommuns största by runt med runt 350 invånare. Byn har även gett namnet till området hakkasbygden där 17 byar med en total population på 700 personer. Det finns enligt Erik Carlsson ett intresse för personer att flytta till bygden.

– Jag hör och får samtal av folk som söker efter boende i byn. Nu senast hade vi en lärare till skolan i byn som vi kunde ordna boende för i det gamla ombyggda äldreboendet som vi fick köpa från kommunen, säger Erik Carlsson.

Byn har även fått ett tillskott i och med samhällsomvandlingen och ett par hus har flyttats från Malmberget till Hakkas med trailers. 

– Det är ganska fantastiskt att privatpersoner vill flytta sin villa hit. Det visar återigen på det där utifrånperspektivet att folk kan välja att flytta sitt hus hit, säger Erik Carlsson.

undefined
Här syns tornet på Hakkas kyrka.

I Hakkasbygden har de även pågått ett liknande projekt som det prisbelönta "Hej Hemby" där man kartlagt var det finns tomma lediga hus för att få någon som skulle kunna tänkas flytta in. 

Byarna söder om Gällivare har under de senaste 20 åren fått fler och fler nationaliteter då ett flertal européer valt att flytta till bygden. En förändring som Erik Carlsson menar visar på att det måste finnas alternativ när det kommer till boendeformer. 

– De här personerna hade inte flyttat hit för att bo i en lägenhet i stan. De vill bo på landsbygden utan att behöva trängas med en närhet till naturen. Jag menar en revisor kan bedriva sin verksamhet lika bra från Gällivare som Satter, säger han.

undefined
Sedan ett par år ståtar Hakkas med sin egen pizzeria.

Ett problem med att få en inflyttning till byarna är att det inte går att bygga nytt idag. Omkostnaderna är höga som inflation, ränta och byggnadsmaterial.
– Det kan även vara svårt att få lån till att bygga på landsbygden eftersom att villan förlorar för mycket i värde direkt nyckeln sätts i dörren. Ett sätt att komma förbi det är däremot flyttbara hus eller "Tiny houses". Det är rätt fantastiskt att bara för att huset går att flytta relativt lätt så går det att få lån för dem. Det skulle därför kunna vara ett sätt att få folk att bosätta sig i byarna, säger Erik Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!