Namninsamling och protester från hyresgäster

Hyresgäster från Arkitekten och Rallarrosen överlämnade i går en protestlista med namnunderskrifter till kommunstyrelsen.– Vi accepterar inte en utförsäljning av allmännyttan. Det handlar om vår framtid, vårt liv och vårt boende, säger hyresgäst Lena Jönsson.

Hyresgäster från Arkitekten och Rallarrosen  protesterar och samlar namn mot utförsäljningen av allmännyttan. Lena Jönsson, hyresgäst Arkitekten, Adam Andersson, verksamhetsutvecklare Hyresgästföreningen.

Hyresgäster från Arkitekten och Rallarrosen protesterar och samlar namn mot utförsäljningen av allmännyttan. Lena Jönsson, hyresgäst Arkitekten, Adam Andersson, verksamhetsutvecklare Hyresgästföreningen.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2013-12-03 09:04

Det mullrar bland hyresgästerna. Orsaken är den planerade försäljningen av två bostadsområden med 128 lägenheter. Kommunala Topbostäder vill sälja husen för att satsa pengarna på nyproduktion och underhåll.

Hyresgästernas bostadsmöten tar enhälligt avstånd.

– Vi kan inte bara sitta hemma och bita i bordskanten. Många glöder i den här frågan. Det är så otroligt hemligt och vi får inga svar av Topbostäder. Det är något lurigt. Kanske kommer en lycksökare som ska kräma ut vinst på oss. Folk tänker inte acceptera det, säger Lena Jönsson.

Hon trivs på Arkitekten.

– Ett jättebra område nära stan, nära skidspår, lugnt och framförallt snälla grannar. Vi har en väldigt bra hyresnivå, lämplig för mig som jobbar halvtid och jobbar med ett eget projekt, läkeörter. Bostadsmarknaden i Gällivare är ansträngd och det är hemskt att det börjar luta åt bostadsflykt i min egen kommun säger Lena Jönsson.

Hyresgäster upplever svek

Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare, Adam Andersson säger att det är en stor fråga som berör många människor.

– Hyresgästerna är upprörda, många är oroliga och har svårt att sova. Dom har inte fått någon information från hyresvärden och tycker det är ett svek. Både jurister och annan personal inom Hyresgästföreningen är underrättade om läget. Kräver det så kan de komma in och hjälpa till, säger han.

Alla hyresgäster som varit hemma har skrivit på listorna, 92 personer, och namninsamlingen fortsätter.

"Erfaren förvaltare"

Berne Sehlberg, ordförande i Topbostäder:

– Man måste förstå att det här är inte allmännyttan längre. Vi är som vilket bolag som helst och måste se till bolagets långsiktiga framtid, dessutom är det till syvende och sist ägaren, kommunstyrelsen, som avgör. Styrelsen har beslutat att vi vill sälja för att anpassa oss och möta framtiden. Satsa på underhåll och framtida produktion.

– En köpare har kommit in, han är erfaren i bostadssammanhang. Jag kan inte avslöja vem, eftersom vi inte fått klartecken av vår ägare. I dag ska vi stå på egna ben som bolag. Kommunen får inte tillskjuta oss något, enligt nya lagen kan de endast vara borgenär. Vi har ett nytt objekt som vi väntar besked om. Ett punkthus med 22 lägenheter. Förändringar innebär alltid missnöje, men det är väl inget som säger att det ska bli sämre, det kan bli bättre. Vi har ett alldeles för stort bestånd i dag, vi måste förändras, säger Berne Sehlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om