Namninsamling för bokbussen

Med en namninsamling protesterar elever och personal på Emma-skolan i Mettä Dokkas, mot alla planer på neddragning av bokbussens verksamhet.

Elever och personal vid Emma-skolan har samlat in namn och skrivit till kommunen, för att värna om Bokbussen på landsbygden.FOTO: Marie Ridderström

Elever och personal vid Emma-skolan har samlat in namn och skrivit till kommunen, för att värna om Bokbussen på landsbygden.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2011-05-26 06:00

"I samhället satsas det mycket pengar, men det som satsas här ute på landsbygden är som en droppe i havet. Vi vill också kunna ta del av kommunens kultursatsningar", skriver elever och personal på Emma-skolan i Mettä-Dokkas.

Det är barn- utbildning och kulturnämndens beslut om att utreda alternativ till Gällivare kommuns bokbuss, som får dem att reagera. Utredningen har fått i uppdrag att titta på alternativ till bokutlåning på landsbygden.

Beroende av bokbussen
I en naminsamling insänd till Gällivare kommun skriver de: "Vi motsätter oss alla neddragningar av bokbussens uppskattade och viktiga funktioner för oss på landsbygden. Landsbygdens skolor är väldigt beroende av bokbussen, då vi inte själva har råd att förnya fakta- och skönlitteraturen med våra små budgetar.

Liten budget
Vi ber ofta bokbussen ta med sig faktaböcker till elevernas arbeten och eleverna får tid för att gå till bokbussen och låna böcker. Om våra elever ska ha tillgång till skolbibliotek måste bokbussen komma till oss eller så måste vi resa in med alla våra elever till Gällivare flera gånger varje termin. Vår lilla budget tillåter inte fler resor till samhället. Alternativet är en betydligt större budget så vi har råd att köpa in egna böcker."

Bokbussen besöker Emma-skolan tre gånger per termin och den får gärna komma oftare, skriver elever och personal vid skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!