Nämndsordförande: "Märkligt uttalande av Moderaterna"

Budgeten för biståndsenheten, som bär kostnaderna för LVU, ska bli större. Pengarna tas från "arbetet med omstruktureringen", enligt Johannes Sundelin (S)

Johannes Sundelin, socialnämndens ordförande i Gällivare

Johannes Sundelin, socialnämndens ordförande i Gällivare

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-03-25 09:41

Johannes Sundelin är ordförande i socialnämnden. Han kallar Moderaternas uttalande i artikeln där oppositionen svarar på hur de ser på det ökade antalet omedelbara omhändertaganden och de ekonomiska konsekvenserna för "märkligt". I en skriftlig kommentar säger han: 

– Moderaterna är fullt medvetna om att socialnämnden har en negativ nettokostnadsavvikelse inom äldreomsorgen som nämnden har jobbat med sedan 2019. Det finns inskrivet i nämndens mål att förvaltningen ska arbeta med att minska den, ett beslut som Moderaterna i nämnden har sagt ja till.

Han hävdar också att Moderaterna har budgeterat 30 miljoner mindre i budget för socialnämnden under den period som finns i den ekonomiska planen. 

– Pengarna för att öka budgeten för biståndsenheten kommer från arbetet med omstruktureringen. Vi har flera exempel på satsningar vi har kunnat göra med anledning av det arbetet, som att satsa fem miljoner kronor på att öka och förbättra det närvarande ledarskapet inom äldreomsorgen, ökad budget till kompetensförsörjning och ökad budget till biståndsenheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!