Nämnd får ansvarsfrihet trots pågående polisutredning

Vid måndagens fullmäktige beslutade politikerna för att ge ansvarsfrihet till miljö-, bygg-, och räddningsnämnden (MBR). En nämnd som sedan årsskiftet 2021/2022 försökt bringa reda i ett omfattande fusk av bygglovshandlingar där det även funnits uppgifter om otillräcklig handledning och obetalda fakturor.

Bygglovsutredningen har visat stora brister i kommunens handläggning.

Bygglovsutredningen har visat stora brister i kommunens handläggning.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2023-06-12 19:13

Bland annat visade kommunens utredning att bygglov beviljats på bristande underlag och i strid mot gällande lagstiftning. Det fanns även uppgifter som gjorde gällande att kommunen inte fått in 1,6 miljoner kronor för bygglov under en sjuårsperiod. Det finns även vittnesmål om att anställda ska ha fått erbjudande om mutor. 

Ärendet är fortfarande under utredning och det pågår just nu en polisutredning där ett flertal tidigare anställda misstänks för brott. 

I ett liknande fall från Västsverige så dömdes samtliga sju ledamöter och stadsarkitekten i en kommun för tjänstefel, på grund av att man beviljade bygglov i strid med plan- och bygglagen, vilket alltså också misstänks ha skett i Gällivare.

Men från kommunens revisorer och från kommunledningen anser man att nämnden och dess ledamöter kan ges ansvarsfrihet. 

Däremot riktar kommunens revisorer kritik mot nämnden, bland annat för att de har en bristande internkontroll som har kunnat leda fram till att kommunen tagit skada. 

Under måndagsfullmäktige gick Iris Dimitri, tidigare ordförande i nämnden, upp i talarstolen och svarade på den kritik som riktats mot nämndens arbete. 

– Det är inte roligt att sådant uppdagas och det är många frågor som återstår att få svar på, som jag förstått har vi fått en anmärkning och jag och nämnden ser allvarligt på det här. Det vi däremot som vi vänder oss emot att vi ska ha frångått regler lagar och gängse praxis. Vi har inte underlåtit att agera. Det är ju via den interna kontrollen som det här har kunnat uppdagas. 

Hon menar också att de på grund av ärendets karaktär och att det pågått både en internutredning av kommunen och att det funnits misstankar om brott rått en förundersökningssekretess, något som försvårat möjligheten till spårbarhet. 

– Vi har därför inte kunnat sätta så mycket på pränt däremot har det funnits en dialog med presidiet i frågan och vi har gett den information som vi har kunnat. Sen kan jag tycker att det är konstigt att vi som politiker ska straffas för att vi vill visa på transparens och berätta om felen. Vi måste kunna förlita oss på att delegationen fungerar, vi kan inte ha full koll på 2000 bygglovsärenden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!