Nämnd backar om slamtömning efter protester

Service- och tekniknämnden backar i fråga om slamtömningen, efter protester från hushåll med enskilt avlopp. Det nya förslaget är att återgå till en slamtömning per år.- Vi tog ett felaktigt beslut och gör man fel får man backa, säger nämndens ordförande Bernd Lass.

" Vi tog ett felaktigt beslut om slamtömning och gör man fel får man backa," säger Service- och tekniknämndens ordförande Bernd Lass.FOTO: Marie Ridderström

" Vi tog ett felaktigt beslut om slamtömning och gör man fel får man backa," säger Service- och tekniknämndens ordförande Bernd Lass.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2010-10-21 06:00

Kommunens nya rutiner gällande slamtömning mötte många protester från hushåll med enskilt avlopp. De uppfattade de nya rutinerna med två slamtömningar per år, som dyrt och diktatoriskt.
Bengt Storm i Sakajärvi, blev mycket upprörd när slambilen rullade in på gården för att utföra en extra slamtömning. Han ansåg att kommunen, som inte meddelat honom de nya rutinerna, handlade på ett överförmyndaraktigt sätt. Dessutom ansåg han sig inte ha behov av en extra slamtömning som är en kännbar utgift för en pensionär.
Nämnden backar
Nu backar nämnden och ett nytt förslag går upp till fullmäktige för beslut i november.
- Vi backar där. Vi har kommit fram till att vi gjorde ett felaktigt beslut och det gav ganska många reaktioner. Vi återgår till slamtömning en gång per år, men beslutet ska tas slutgiltigt av fullmäktige, säger Bernd Lass.
Sopavgift för fritidshus
Ännu ett beslut som vållat het debatt är den nya sopavgiften för fritidshus. Beslutet innebär att alla som har ett fritidshus ska betala en fast avgift på 561 kronor. Motiveringen är att de som har fritidshus använder Kavahedens soptipp och eftersom hushållsavfall är ett kommunalt monopol så får man inte frakta sopor mellan fritidshuset och det ordinarie boendet. Undantag har medgivits för fritidshus i väglöst land och för förfallna fritidshus som inte används
Prövas på nytt
Beslutet väckte protester. Fritidshusägare anser att kommunen inte kan ta ut en avgift för något som ej är levererat. Även fritidshusägare som tidigare fått beslut om uppehåll eller befrielse från sophämtning har tvingats betala denna nya avgift.
Den nya sopavgiften kommer att prövas på nytt i kommunfullmäktige.
- Är det fel så får vi titta på det. Från nämndens sida tycker vi att det är en berättigad taxa, men om fullmäktige anser något annat får vi ta hänsyn till det, säger Bernd Lass.
Frågan avgörs i november och säger fullmäktige nej till avgiften kan fritidshusägare få tillbaka inbetalade pengar.
- Vi får titta på det när beslutet är taget, säger Bernd Lass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om