När detta skrivs är det fortfarande åtta personer som ännu inte fått komma till korttidsboende.
– Det åtgärder vi har vidtagit har varit tillräckliga och lyckosamma, säger socialchefen Marika Rissanen-Korpi och tillägger att det har varit bra hanterat från all personal.
NSD har tidigare berättat om Christer Kågström vars pappa väntar på att få en plats på korttidsboende. Kågström vände sig till Socialförvaltningen med en fråga. ”Hur länge det är acceptabelt för en patient att vänta på att få komma från sjukhuset?”, undrade han. Kågström fick veta att hans fråga skulle tas upp i socialnämnden. Tidigast i slutet februari kan frågan komma upp enligt nämndens ordförande Katinka Apelqvist Sundqvis (v). Hon ger dock ett svar på frågan till NSD:
– Det måste ju vara individuellt. Såklart vill vi verka för att få en så bra situation som möjligt. Det är ditåt vi strävar.
Enligt ordförande stängdes Wassarhem 2 på grund av att det till största delen stod tomt. I övrigt vill Apelqvist Sundqvist inte uttala sig utan hänvisar till chefen för socialförvaltningen.
Socialchefen ser ingen anledning att öppna upp det stängda korttidsboendet Wassarhem 2.
– Det finns inget behov till det, säger Rissanen-Korpi.
Hon är nöjd med hur situationen på sjukhuset löst sig.
– Redan igår (tisdag, redaktionens anmärkning) kunde förvaltningen rapportera att endast åtta personer är kvar.
Situationen har förbättrats, några har fått komma hem med hemtjänst istället för korttidsboende. Den som legat inne längst har, enligt uppgift, väntat på att få komma till korttidsboende sedan november. Personal som NSD pratat med är inte nöjda, även om läget blivit något bättre.
– Det är ju ändå åtta för många, säger en sjuksköterska som inte tror att problemet kommer att vara helt löst den närmast tiden.
Enligt socialchefen så är det ett återkommande problem med intensiva perioder som uppstår två till tre gånger per år.
– Man kan inte förutse mängden som behöver korttidsboende. Det är alltid några månader per år som det kommer en större mängd.
Situationen är komplex, menar socialchefen, som påpekar att hon inte uttalar sig i några enskilda ärenden.
– Det handlar inte om att trycka igenom insatser mot en person. De måste få bestämma själva, säger Rissanen-Korpi.