Mystiskt dödsfall nytt spår i fallet Carolin

Det är snart en månad sedan 29-åriga Carolin Stenvall, Piteå, anmäldes försvunnen. Polisen utgår i från att ett brott har begåtts. 500 tips har strömmat in. Ett nytt spår handlar om en kvinna som dog under mystiska omständigheter i Aitikgruvans laboratorium.

Det är snart en månad sedan Carolin Stenvall försvann. Polisen utgår i från att hon utsatts för ett brott, men har goda förhoppningar om att lösa fallet.

Det är snart en månad sedan Carolin Stenvall försvann. Polisen utgår i från att hon utsatts för ett brott, men har goda förhoppningar om att lösa fallet.

Foto: Marie Ridderström

GÄLLIVARE2008-10-10 06:00
Ingen har sett den Carolin Stenvall sedan hon lämnade bensinmacken i Töre den 12 september i år. Hennes bil hittades parkerad  och låst vid den gamla stenbron, 11 km söder om Gällivare.
Carolin Stenvall skulle ha varit på en anställningsintervju vid ishotellet i Jukkasjärvi klockan tio på lördagen, men kom aldrig fram. Hennes pojkvän larmade polisen klockan 10.40 på lördagen, då det stod klart att hon inte heller hade dykt upp hos de bekanta i Gällivare som hon skulle övernatta hos.
”Polisen kommer att lösa det”
Just nu arbetar drygt 20 poliser med utredningen och de har gott hopp om att lösa fallet, säger informationsdirektör Roger Jönsson.
–De totala antalet tips är runt 500. Det finns bearbetningsbara tips, annars skulle det inte sitta 20 personer och jobba med det här. De stannar så länge som de behövs. Utredningen går framåt. Jag tror att polisen är så skicklig att man löser det här, säger Jönsson.
Liftare och övervakningskamera
Ett av tipsen handlade om en okänd liftare som setts i närheten av macken i Töre. Frågan har uppkommit om Carolin Stenvall körde sin bil själv till Stenbron, eller om hon tog upp en liftare på sin färd norrut.
Förundersökningen är hemligstämplad och Roger Jönsson kan inte lämna ut några upplysningar som kan försvåra utredningen.
Carolin Stenvall kan ha blivit filmad av en övervakningskamera när hon besökte bensinmacken i Töre. Filmen sparas endast i tre dagar men kan eventuellt ha säkrats på en hårddisk i Norge.
–Jag kan inte kommentera  vad resultatet av det har gett, säger Roger Jönsson.
Ett spår som polisen undersöker handlar om en kvinna som dog under mystiska omständigheter när hon tjänstgjorde vid Aitikgruvans laboratorium.
Underligt
Det var den 10 juli år 2007 som en 47-årig kvinna hittades död på sin arbetsplats vid den Bolidenägda Aitikgruvan. Hon var utbildad biokemist och hade arbetat ensam hela dagen när några arbetskamrater fann henne död vid 20.30-tiden.
Kvinnans dödsfall utreddes av polis, men bristfälligt, ansåg kvinnans make, som JO-anmälde polisen. I sin anmälan skriver han att han finner det underligt att en tidigare fullt frisk kvinna dör utan att obduktionen kan hitta en specifik dödsorsak. Maken, som är läkare, ansåg att ”mord bör uteslutas”.
”Mystiska omständigheter”
Kriminalkommisare Dag Andersson vid riksmordkommisionen befinner sig sedan en tid  i Gällivare för att utreda fallet Carolin Stenvall. Om den avlidna 47-åriga kvinnan i laboratoriet säger han:
–Ja, det var mystiska omständigheter, men vi är medvetna om det. Det är också sådant vi tittar på när vi går igenom materialet. Vi plockar in all information som vi bara kan, säger Dag Andersson.
På torsdagseftermiddagen åkte flera polispatruller till byn Skröven, mellan Överkalix och Gällivare. Enligt länsvakthavande polisbefäl Yngve Hansson hade polisens närvaro i Skröven med Carolins Stenvalls försvinnande att göra.
Anledningen till polisinsatsen och huruvida den gett någonting av värde för utredningen kan Yngve Hansson dock inte berätta.  
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om