Mums, vilken toppjubilar

Topbostäders 60-årsjubileum firades med skattjakt, solsken och sång. Bostadsföretagets äldsta hyresgäst hyllades.-Jag trivs jättebra. När vi flyttade in var hyran 275 kronor, säger Ester Karlberg.

"Toppen med loppis" säger "Nero" eller Kjell Erdin.

"Toppen med loppis" säger "Nero" eller Kjell Erdin.

Foto: Marie Ridderström

Gällivare2008-08-25 06:00
Firandet ägde rum på torget i Gällivare. Det blev en riktig folkfest med musik och teater, korv och glass i stora lass.
Alla barn bjöds på glass av clownen Alinn och naturligtvis var det Topbostäders favoritglass, Top-hat, som delades ut. Ansiktsmålning, skattjakt och Astrid Lindgren-teater var andra programpunkter med fokus på barnen.
Profiler flyttar
Profilerna Ruttan och Doris, Mia Sörblom och Cariola Hansson, underhöll från scenen. Det blev spex och sång, tävlingar och lekar. De bjöd på sitt sista nummer innan de flyttar till nya orter i höst. Mia Sörblom flyttar till Luleå och Cariola Hansson till Jokkmokk. Tord Thurström och Urban Isaksson bidrog också till den musikaliska underhållningen.
Sju medlemmar 1948
Hyresgästföreningens förhandlingschef, Sten Fors, deltog i jubileumsfirandet.
- Vi är motparter när det gäller förhandlingar men samarbetar i de bostadssociala frågorna, säger Sten Fors.
Hyresgästföreningen är jämngammal med Topbostäder.
-Även vi firar 60-årsjubileum. 1948 hade vi sju medlemmar i Malmberget. Nu är vi cirka 1400 medlemmar. Det stora problemet för Gällivare är bostadsbristen och bristen på pengar för mer underhåll. 9 000 kronor för en nyproducerad tvåa låter fruktansvärt i mina öron och jag kan inte tänka mig att man vältrar över nyproduktionskostnader på det äldre beståndet. Det är inte rätt, säger Sten Fors.
Topbostäders äldsta hyresgäst hyllades med en liten present, en grillvante och ett grillförkläde. I 57 år har hon bott i samma hus. Hon flyttade in på Borgargatan i Gällivare 1951, då huset var nybyggt. Fördelen med att bo i hyresrätt är servicen, till och med posten kommer direkt på hallmattan.
-Jag trivs jättebra. När vi flyttade in var hyran 275 kronor, nu är den 4 500 kronor för tre rum och kök på 78 kvadrat, säger Ester Karlberg.
Kolsvart
Utställningar, loppmarknad och tipspromenad var andra aktiviteter denna soliga dag där allt var gratis. Trivdes gjorde även "Nero".
-Det är toppen med loppis, jag älskar loppmarknader och samlar på brända djur och tyska muggar. Jag är född i Sarvisvaara. Dom kallar mig Nero sedan jag som ung gick i gruvskolan och hade kolsvart hår, uppknäppt skjorta, skinnjacka och cowboyboots, men egentligen heter jag Kjell Erdin.
Smedjegatan renoveras
Topbostäders styrelseordförande, Berne Sehlberg, har tillförsikt inför framtiden.
-Vi går med vinst och har en soliditet på tio procent. Givetvis vill vi ha en starkare ekonomi, det har varit tunga år och vi släpar efter med underhåll. Reparationsintervallet är 12-15 år. I höst börjar vi med renovering av Grönsiskan, vi delar upp kvarteret i två omgångar och byter fönster och balkongdörrar. Nästa år blir det fasader, säger han.
Topbostäders vd, Märit Palo, var nöjd med dagen.
-Det har varit mycket trevligt. Vi behöver det här, ha roligt och fira ett 60-årsjubileum under trevliga former, säger hon.
FAKTATopbostäder
Topbostäder AB är ett kommunalt bostadsföretag som förvaltar 1943 lägenheter och ett hundratal lokaler i Gällivare, Malmberget och Hakkas. Antalet anställda är 55 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om