Mottagning för unga bland de äldsta i Sverige

I dag finns det närmare 230 ungdomsmottagningar i landet som strävar efter att stödja unga. I Gällivare gav man sig tidigt in i matchen och var en av landets första mottagningar.

Foto: Emma Eriksson

Gällivare2015-12-04 17:28

Ballonger i hörnet och en frukostbuffé på bordet. Inne på ungdomsmottagningen i Gällivare var det under fredagen lite festligare än vanligt. Såsom det bör vara när en firar 40.

– Den här ungdomsmottagningen var en av Sveriges tio första i sitt slag, berättar undersköterskan Ingvor Ärleborg.

Det var för 40 år sedan som ungdomsmottagningen slog upp portarna på orten. Själv har hon varit på plats i 29 år, och utgör numera ett team tillsammans med barnmorskan Ann-Marie Wirén och en gynekolog som är där vissa tider.

– Förut var det många fler. Då var det kurator, gynekolog, psykolog, ja allt. Men då höll vi bara öppet en kväll i veckan i lokaler som inte var lika centrala, berättar Ingvor Ärleborg.

Genom åren har öppettiderna ändrats och sedan 1993 är det en heltidsmottagning. Mellan 1600 och 1700 unika besökare per år kommer in genom dörrarna för att söka råd, få behandling eller provtagning.

– Den allra första ungdomsmottagningen öppnades i Borlänge 1970. När Hans Frykman som var chef på Kvinnokliniken i Gällivare hörde talas om detta ville han också starta en. I Borlänge hade de vid starten problem med unga som sniffade tinner. I Gällivare förekom mycket tonårsaborter, berättar Ingvor Ärleborg.

Abortantalet har förut varit högt i hela Norrbotten men sedan gratis preventivmedel införts har siffran sjunkit.

– Just preventivmedel har alltid varit och är än idag en stor orsak till att ungdomar besöker mottagningen, säger Ingvor Ärleborg och Ann-Marie Wirén.

Med åren har även andra områden tillkommit och växt, däribland arbetet med sexuellt överförbara sjukdomar.

– Test och behandlingar har ökat, och fler kommer och testar sig för säkerhets skull. En väldigt stor del av vårt arbete går till att spåra sjukdomen och ta reda på hur smittan har spridits, berättar Ingvor Ärleborg.

Trots 40-årskalas fortsätter mottagningen som en pigg ungdom och får nu förstärkning i sin grupp.

– En kurator har nyss anställts och kommer att börja jobba hos oss några timmar i veckan. Det är bra, hela den här verksamheten är otroligt viktig, säger de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om