Motorn bara dog

I lördags kväll var Karl Åke Åneskog ute sitt sjöflygplan som han är delägare i. Han skulle träna landningar på Vassara träsk i Gällivare.I stället slutade flygturen med en dramatisk nödlandning, 50 meter från en kraftledning.

Karl Åke Åneskog fick aldrig någon indikation på att något var fel med flygplanet. Helt plötsligt tappade det bara dragkraft och motorn dog. FOTO: Catrine Johansson-L

Karl Åke Åneskog fick aldrig någon indikation på att något var fel med flygplanet. Helt plötsligt tappade det bara dragkraft och motorn dog. FOTO: Catrine Johansson-L

Foto: Catrine Johansson-L

GÄLLIVARE2010-06-21 06:00
- Jag hade flugit i en timme och allt kändes bra. Sen kände jag plötsligt att flygplanet förlorade dragkraften. I det läget tänker man inte på så mycket. Jag är tränad att hantera sådana här situationer så jag jobbade bara febrilt med att behålla flygfarten, säger Karl Åke Åneskog, som klarade sig oskadd.
Erfaren
Sportlygplanet var en Cessna 185 med pontoner. Karl Åke Åneskog, med 30 års flygerfarenhet, har flugit det många gånger förr. Det fanns inga tecken på att något var fel när han vid 18-tiden på lördags kvällen satte sig bakom spakarna för att träna landningar på Vassara träsk inför en flygövning med Gällivare flygsällskap.
Försökte nå träsket
- Vi hade planerat att träna tidigare under dagen, men vädret var så dåligt. Det lättade mot kvällen och jag gav mig iväg för att öva på några landningar. Jag fick inga indikationer på att något var fel med planet, det sa bara pang-bom, säger Karl Åke Åneskog.
Karl-Åke Åneskog hoppades att han, trots att flygplanets motor lagt av, skulle hinna till Vassara träsk för att landa på vattnet. Han insåg dock snart att det inte skulle gå och styrde i stället mot skogen. Att det fanns en kraftledning i närheten var han medveten om, men det var inget han oroade sig för.
Inte orolig
- Kraftledningen går ju längs vägen. Jag visste var den fanns och var aldrig orolig för att jag skulle åka in i den, säger han.
Att motorn bara lägger av som den gjorde är ganska ovanligt.
- Det är ytterst sällan sådant händer. Flygplanet servas regelbundet. Det kanske blev något tekniskt fel eller nåt, sånt kan ju hända. Jag inväntar haveriutredningen.
Karl Åke Åneskog oroade sig inte för vad som kunde hända när han satt i det störtande planet. Han har simulerat liknande händelser och är van att repetera rutinerna för nödladningar.
- Som pilot kastar man inte bara handsken i sjön när sådant här händer. Man jobbar febrilt med att försöka få den bästa möjligheten till en nödlandning och tänker inte så mycket. Vi är ju tränade för nödsituationer, säger han.
Säsongen förstörd
Så här i efterhand tar Karl Åke Åneskog det hela med ro.
- Olyckor händer ju. När man är där uppe kan ju allt hända. Det slutade ju bra, jag har inte ens ett blåmärke och maskinen går ju att ersätta. Det enda som känns lite tråkigt är att sjöflygssäsongen blev förstörd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om