Över ett och ett halvt år har gått sedan den 36-årige mannen hittades död i sitt hem i Malmberget (se faktaruta).
Läs mer (NSD): Misstänkt mord i Malmberget
Läs mer (NSD): Polisen väntar på svar
Läs mer (Norrbottens-Kuriren): Mardrömmen blev verklighet
Mordutredningen fortsätter men trots att flera kriminellt belastade personer initialt misstänktes i ärendet, har åklagare och polis inte lyckats väcka åtal.
Hösten 2016 tog kommissarie Per Wahlström åter över ansvaret för förundersökningen.
– Åklagaren skjöt tillbaka ärendet till mig, eftersom vi inte har någon misstänkt längre. Men det är ingen preskriptionstid på mord, så ärendet kommer alltid att leva.
Åtskilliga förhör och tekniska undersökningar har skett i ärendet utan genombrott.
Det som försvårar ytterligare är de försenade IT-forensiska analysresultaten hos det redan hårt belastade NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping.
Flera mobiltelefoner och datorer togs i beslag men Norrbottenspolisens IT-ansvariga gick bet och inte heller NFC lyckades återskapa all raderad information.
– NFC har inte rätta materialet, mjukvarorna och utrustningen. De klarar inte av det, säger Per Wahlström.
Anledningen, menar han, är att det finns så många olika modeller på marknaden, vad gäller mobiler och datorer.
– Ingen har en mobiltelefon som är lika någon annans i dag. Det beror på tillverkarna, som har helt olika system. Man måste hitta rätt program.
NFC har inte ens hand om analyserna i ärendet längre, utan utredningen försöker i stället lokalisera utländsk expertis.
– Vi fick göra samma i Carolin-ärendet (mordet på Carolin Stenvall år 2008, reds anm). Då hade vi hjälp av engelska experter.
När kan ni få svar på IT-analyserna?– Inom ett år, kanske.
Polisens problem med IT-forensiska undersökningar är känt och Per Wahlström efterfrågar fler specialister, även lokalt och inte bara på huvudorterna i polisregionerna.
– Utvecklingen går så fort i datavärlden, vi vanliga utredare kan inte ha den kompetensen.
För anhöriga och boende i Malmberget växer frustrationen över att mordgåtan inte blir löst.
– Men titta i Malmö och se hur många ouppklarade mord de har, säger Per Wahlström.
Han konstaterar också att det är extra komplicerat att utreda mord i missbrukarmiljöer, som i detta fall.
– Som utredare har vi svårt att få folk att prata i de kretsarna. Man golar inte på varandra för golare tar man bort, så att säga.
Prioriteras mord i missbrukarkretsar mindre av NFC?– Nej, så är det inte. NFC har ingen koll på om det är missbrukare eller inte, de ska vara objektiva.
Omständigheterna gällande mannens död är fortfarande högst oklara.
– Vi har ett obduktionsprotokoll. Han hade flera skador från halsen och nedåt. Men vi vet inte var det har hänt. Har mannen dött i huset eller kan det vara en trafikolycka? Vi jobbar på bred front.
I januari kom också mordexperter från Göteborg och Malmö upp till Gällivare för att göra en utomstående granskning av ärendet, eftersom det har dragit ut på tiden så länge utan att någon kan misstänkas för dådet.
– Det finns en rutin när mordutredningar inte kommer längre efter sex månader. De ville se med andra ögon på detta, se om vi hade gjort några fel. Men de hade nästan ingenting att anmärka på. Vi har inte lämnat något åt slumpen, säger Per Wahlström, förundersökningsledare i Gällivare.