Mord vardag för utredningens chef
Han har utrett mord som det på Anna Lindh, Engla och barnen i Arboga.I en intervju med NSD talar riksmordkommissionens chef, kriminalkommissarie Dag Andersson, om sitt arbete, trovärdigheten i att ha minnesluckor, vikten av en kropp i ett mordfall och utsikten för en lösning av fallet Carolin.
Foto:
Appojauremorden, polismorden i Malexander, mordet på Anna Lind, Engla, samt barnen Max och Saga i Arboga för att nämna några.
Checklistor för allt
Sedan drygt en månad tillbaka är han inkopplad i fallet Carolin Stenvall.
Om arbetet med att ringa in en gärningsman från att från början inte ha något att gå på säger han så här:
- Vi jobbar efter samma princip som i alla mordutredningar - enligt den gamla mordbibeln: "Mordstödet vid grova brott" som finns på alla polisers intranet. I den finns checklistor för allt från det att ett samtal kommer in till polisen till man har ett färdigt förundersökningsprotokoll. Det är ganska enkel läsning vad man ska göra men det blir något helt annat i ett operativt skarpt läge, säger han och fortsätter:
- Vi sysslar just med ärenden där informationsmängderna blir riktigt stora och med att analysera, strukturera och registrera.
Bygga upp ett förtroende
Dag Andersson vill inte tala om någon särskild förhörsteknik, men säger att det handlar om helheten och att försöka få den misstänkte att erkänna och inse att det inte är någon idé att fortsätta förneka.
- Man måste försöka bygga upp ett förtroende med den misstänkte. Det är ofta det som gör att personen kan berätta vad som hänt. Givetvis görs också en kartläggning av personen så att man får en uppfattning av vad det är för slags person.
Dag Andersson var med vid det förhör där Anders Eklund erkände mordet på Pernilla Hellgren och Engla Höglund.
- I fallet med Pernilla hade vi ju en DNA-träff på honom. När vi presenterade den för honom och den bevisning vi hade på honom hade han svårt att krypa ur. Engla ville han inte erkänna direkt men efter ett kortare förhör fann han det för gott att erkänna. Det tog sedan inte lång tid innan han också berättade var kroppen fanns.
Anlitar minnesforskare
När minnesluckor kommer på tal säger Dag Andersson så här:
- Vi har minnesforskare vi brukar anlita. Så fungerar ju inte minnet att man får en minneslucka under utförandet av ett brott och minnet sedan direkt tillbaka.
Riksmordkommissionen har ett nära samarbete med gärningsmannaprofilgruppen.
- De tittar på ärendena precis som vi gör men mera utifrån ett gärningsmannaperspektiv. Vilka risker har tagits, varför, hur ser brottsplatsen ut och varför har den lämnats på ett visst sätt. Till sin hjälp har de även psykologer, psykiatriker, rättsläkare och tekniker, säger Dag Andersson.
Gruppen håller på med en gärningsmannaprofil på den mordmisstänkte Toni Alldén.
- Den har inte gått att göra klar, eftersom vi inte har hittat någon kropp.
Hur viktig är kroppen i ett mordfall?
- Det är givetvis viktigt att få en kropp men det beror på hur mycket man har i den övriga utredningen. Har man en kropp kan man ju genom obduktion se vilket tillvägagångssättet varit. Men det har hänt att personer blivit fällda för mord utan att man har hittat någon kropp.
Är plats, klimat och årstid försvårande för en mordutredning som fallet Carolin i Gällivare?
- När snön lägger sig blir det svårare. Då krävs det att gärningsmannen pekar ut en plats där man ska leta.
I fallet Carolin letar ni på flera platser, varför?
- I de flesta fall letar man på ett ställe. I det här gör man inte det. Varför kan jag inte gå in på.
I fallet Carolin, tror du ni kommer att få alla bitar på plats?
- Det är ju vår förhoppning. Att vi ska få fullständig klarhet i vad som hänt och det tror jag också vi kommer att få på ett eller annat sätt.
Ingredienserna för ett lyckat jobb?
- Samarbetet med den lokala polisen gör att man når resultat. Det optimala är att vi jobbar tillsammans, är noggranna och får ut de fakta ur vittnen som behövs. Det är ju ändå fakta vi måste få fram.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!